ENERGIA
Crònica 20/03/2011

Comsa Emte i Abantia crearan una planta termosolar a les Garrigues

Redacció
2 min
Artur Mas va posar la primera pedra de les instal·lacions, que costaran 153 milions d'euros.

LES BORGES BLANQUESEls grups empresarials Abantia i Comsa Emte van iniciar ahir a les Borges Blanques (les Garrigues) la construcció de la primera planta del món que combinarà l'energia solar i la biomassa, una instal·lació que suposarà una inversió de 153 milions d'euros i que estarà operativa el 2013.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va presidir ahir la col·locació de la primera pedra d'aquesta planta al costat dels responsables de les dues companyies. La planta permetrà generar una potència elèctrica anual de 98.000 megawatts per hora (MWh), l'equivalent al consum mitjà de 27.000 llars.

La instal·lació crearà trenta llocs de treball directes i 150 més d'indirectes. El sistema híbrid que utilitzarà la planta permetrà un major aprofitament. Durant el dia generarà energia termoelèctrica amb la captació dels rajos solars, gràcies a un dispositiu que s'orienta segons el desplaçament del sol, mentre que a la nit seguirà produint energia gràcies a la unitat de biomassa.

"Amb això assegurem que la planta funcioni les vint-i-quatre hores del dia", va explicar el director general de Termosolar Borges, Manuel Molins. Segons Molins, la instal·lació s'ha ubicat finalment a la comarca de les Garrigues perquè és la zona de Catalunya amb més nivell de radicació solar.

Artur Mas va aprofitar la seva participació per criticar la política energètica del govern espanyol, que va qualificar de "caos normatiu total" pels constants canvis legislatius. D'aquesta manera, va dir Mas, "no es pot treballar bé".

Per al president català, l'àmbit de l'energia és de màxima sensibilitat ("Només cal veure el que està passant en el món", va dir) encara que a Espanya aquest debat s'ha fet "amb una enorme frivolitat".

"Això s'ha de corregir d'una vegada per sempre", va afirmar. I tot seguit va demanar "idees clares i marcs estables amb vista al futur des del punt de vista del proveïment energètic" i, sobretot, per a l'impuls de les energies renovables.

stats