FESTA MAJOR
Crònica 19/09/2011

Concentrat de Mercè a Barcelona

Maria Ortega
3 min

Festa per a un cap de setmana llarg. El calendari s'ha associat aquest any amb la política d'austeritat imposada en les últimes edicions per aconseguir que les Festes de la Mercè arribin en la seva versió més curta, perquè el festiu cau en dissabte. Barcelona viurà, des de dijous, quatre dies de festa major, amb els principals actes concentrats, però, a partir de divendres a la nit.

El periodista Joaquim Maria Puyal serà l'encarregat d'engegar, dijous a la tarda, com a pregoner, una programació que s'ha volgut concebre com a breu però intensa, amb plats forts com l'actuació, en el marc del Barcelona Acció Musical (BAM), de grups com els mallorquins Antònia Font, Mazoni i El Petit de Cal Eril al Fòrum, o d'Estúpida Erikah, Senior i el Cor Brutal, Sr. Chinarro i Grupo de Expertos Solynieve (el projecte paral·lel de Jota, la veu de Los Planetas) a la plaça Reial, entre molts altres.

Si Puyal donarà el tret de sortida a la festa major barcelonina, el punt final el posarà, com és habitual, el piromusical des de l'avinguda Reina Maria Cristina. Aquest any s'introdueixen canvis en el sistema informàtic, i l'espectacle retrà homenatge a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch que s'han restablert just al darrere de la Font Màgica de Montjuïc i que passen a ser un element nou vinculat al muntatge de llum i color.

Menys escenaris

Les retallades obligades -400.000 euros menys de pressupost que l'any passat- han forçat, per tercer any consecutiu, una programació més austera que la d'edicions anteriors. Han caigut, també, alguns dels escenaris habituals: el Portal de la Pau, el teatre Grec i el Canòdrom. Però se n'han consolidat de nous i s'ha optat per donar més volada a la cultura popular. L'exemple més clar és el de la plaça de la Mercè, que acollirà sardanes, havaneres i els tradicionals pilars que les colles de la ciutat hi aixequen abans de la diada del dia 24. Aquest any s'hi suma la Colla Jove de Barcelona, que ja va fer el seu debut a la plaça de Sant Jaume per la diada de Santa Eulàlia, però que enguany viurà la seva primera Mercè castellera. A la diada de colles convidades no hi haurà canvis. Els Castellers de Barcelona tornaran a compartir plaça amb els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca, en una jornada que, tenint en compte les altures de temporada en què arriba i el bagatge acumulat per les colles, promet grans castells.

La programació d'arrel tradicional també viurà canvis a la Via Laietana, on es preveu una gran Porta de l'Infern que ocuparà, per primer cop, tota l'amplada del carrer per al correfoc, un dels últims actes de la festa: diumenge a dos quarts de nou del vespre. El director artístic dels actes tradicionals de les festes, Xavier Cordomí, va garantir que a la Via Laietana hi haurà "espectacle i molta pólvora".

A l'apartat d'escenaris reforçats hi ha el castell de Montjuïc i el Parc de la Ciutadella que, com ja va passar l'any passat, acolliran la programació del Festival Mercè Arts de Carrer (MAC), que va superar amb bona nota la seva edició de debut i que enguany torna a la graella amb més oferta i amb un marcat accent rus, ja que Sant Petersburg és la ciutat convidada de La Mercè 2011 i nombrosos artistes arribats de la segona ciutat russa mostraran els seus espectacles als dos escenaris del MAC.

El circ s'instal·larà al castell, i la dansa i el teatre ho faran a la Ciutadella. Aquí el plat fort serà el ballet El llac dels cignes , amb col·laboració entre intèrprets catalans i del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg. Tot i que la voluntat de l'Ajuntament és apostar per la cultura popular i pels actes diürns, com ja s'ha anat intentant a les Festes de Gràcia des de fa uns anys, els concerts continuen acaparant la major part del públic i les línies divisòries entre el Mercè Música i el Barcelona Acció Musical es fan cada cop més difuses en el consens per impulsar bandes locals i emergents.

Un dels concerts que ja s'ha consolidat com a central és el que se celebra a l'escenari de l'Antiga Fàbrica Damm, avesat als banys de masses amb noms com el dels Manel o Els Amics de les Arts, que hi han actuat en les últimes edicions, i amb els grups responsables de la banda sonora de l'anunci d'Estrella. Aquest any, el cartell l'encapçalen 4t1a, amb Herman Düne i Mando Diao. El concert dels 40 Principales tindrà divendres Teràpia de Shock i El Pescao. Els Pets, Sidonie i Tachenko actuaran al Fòrum, i els Gossos, juntament amb El Pont d'Arcalís, estrenaran divendres l'escenari de la plaça Catalunya.

stats