TRIBUNALS
Crònica 20/12/2011

Condemnen Del Nido a 7 anys i mig de presó

L'Audiència de Màlaga ha condemnat a set anys i mig de presó l'advocat i president del Sevilla FC, José María del Nido. El jutge el considera cooperador del frau en el cas Minutas.

Ara
2 min
Del Nido declarant a l'Audiència de Màlaga.  A la dreta, l'escolta Julián Muñoz.

BARCELONA.El president del Sevilla FC, José María del Nido, ha estat condemnat a set anys i mig de presó com a cooperador del delicte de frau en concurs amb delictes de prevaricació i malversació de cabals públics en el cas Minutas. La pena s'allunya molt de la petició del fiscal anticorrupció, que sol·licitava 30 anys de presó. L'Audiència de Màlaga ha condemnat també, pels mateixos delictes però en concepte d'autor, l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz. Tots dos hauran d'indemnitzar l'Ajuntament amb 2,7 i 3 milions d'euros respectivament.

El cas Minutas se centra en una trama que va permetre a Del Nido facturar més de sis milions d'euros per serveis jurídics a diferents societats municipals de Marbella entre el 1999 i el 2003. Durant el judici, el fiscal va mantenir que l'advocat i president del Sevilla FC va començar a presentar els seus serveis a l'Ajuntament el 1999, treballant "estretament" amb l'exalcalde Jesús Gil -que va morir el maig del 2004- i després amb Julián Muñoz, de qui es va convertir en "acompanyant assidu".

Posició de poder

La posició de Del Nido -que finalment ha estat absolt dels delictes societari, de falsedat documental, tràfic d'influències, apropiació indeguda i deslleialtat professional- no es reduïa a l'esfera jurídica, sinó que va arribar a assolir una posició al consistori "de tant poder que fins i tot va visar factures pagades amb diners municipals o mediar sobre el repartiment de matèries entre els regidors". Després de la moció de censura a Muñoz, que va deixar l'alcaldia el 2003, la nova alcaldessa, Marison Yagüe, va prescindir de Del Nido, que el setembre del 2006 va reclamar a l'Ajuntament el pagament dels honoraris pendents.

La sentència destaca l'absència de control institucional a l'Ajuntament de Marbella durant els tres mandats de Jesús Gil, en els quals hi va haver "una fugida constant dels controls marcats pel dret administratiu" a base de la creació de més de trenta societats municipals. El judici va començar el mes d'abril del 2010, amb una gran expectació mediàtica, i va acabar el juny d'aquest any. L'origen del procés va ser una querella que va ser interposada per la Fiscalia Anticorrupció l'any 2006.

stats