GRÈCIA, EL PERILL DE FALLIDA
Crònica 22/06/2011

Confiança en Papandreu

El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, va superar ahir a la nit una qüestió de confiança al seu govern. Al carrer, desenes de milers de persones es van manifestar contra el pla d'austeritat

Marc Vidal
2 min
Confiança en Papandreu

BARCELONA.Al carrer, un poble que clama contra un duríssim pla d'austeritat. Al Parlament, un govern intentant recompondre's i parar els cops. I a la zona euro, disset països que contenen la respiració per evitar una fallida de conseqüències imprevisibles. El triple escenari es va repetir ahir a la nit una altra vegada quan el govern del primer ministre, Iorgos Papandreu, es va sotmetre a una qüestió de confiança. Tal com s'esperava, Papandreu la va superar amb el suport dels seus diputats i amb la resta de la cambra, també el principal partit de l'oposició, els conservadors de Nova Democràcia, en contra.

"Els demano un acte de responsabilitat, fins i tot el Partit Popular Europeu els ho demana –va dir Papandreu en el seu discurs abans de la votació als diputats conservadors–. Deixin d'actuar per interessos electorals, al país no li convenen unes eleccions anticipades".

Però res, de les files de Nova Democràcia només en va treure un "no" unànime. "No podem avalar un error, un pla d'austeritat que simplement no funcionarà", va assegurar ahir el líder del partit conservador, Antonis Samaras, per justificar la seva negativa.

El clam del carrer

Mentre es feia el debat i la votació de la qüestió de confiança al Parlament, a les portes de l'edifici, a la cèntrica plaça Sintagma d'Atenes, es van tornar a concentrar desenes de milers de persones per denunciar un pla de retallades i privatitzacions que consideren nociu per al conjunt del país i per reclamar al govern que plegui, que ho deixi córrer. Va ser una de les concentracions més massives de les últimes setmanes.

Convocats per col·lectius socials que s'inspiren en el moviment dels indignats i pels sindicats, la ciutadania grega va tornar a fer sentir la seva veu. "És millor la fallida que aquestes mesures que ens estan escanyant lentament", va dir ahir un estudiant de 22 anys a la plaça Sintagma citat per l'agència Reuters. I va afegir: "Volem que gent competent es faci càrrec del govern".

Segons els últims sondejos, els socialistes de Papandreu tenen només el 20 per cent en intenció de vot, menys de la meitat del que van obtenir en les eleccions del 2009.

Al carrer la pressió contra el govern no s'atura i a més de les manifestacions, les vagues són el pa de cada dia. Entre les protestes hi ha la que fan els treballadors de la companyia pública d'electricitat, que porten a terme una aturada de 48 hores que amenaça de deixar sense llum ciutats i pobles d'arreu del país.

Més cites transcendents

Però la d'ahir va ser només la primera prova d'un llarg rosari de cites dins i fora de Grècia per donar aire a l'economia del país. Un cop superada la qüestió de confiança, l'executiu de Papandreu haurà de repetir la setmana que ve una nova votació al Parlament per aprovar el conjunt del pla d'austeritat. Per aquella cita, els sindicats planegen ja una vaga general de 48 hores. Més endavant hi haurà l'aprovació de cada una de les lleis per implementar el pla.

Al mig, els caps d'estat i de govern de la UE es reuniran demà i divendres a Brussel·les per tractar aquest segon pla de rescat per a Grècia. Papandreu tindrà temps per explicar i convèncer els seus socis que està fent els deures i rebrà el suport de tots per afavorir un clima de confiança que calmi l'especulació als mercats.

stats