Crònica 13/01/2011

Confiança en el sistema de vigilància

Raimon Guitart
1 min

Els compostos amb activitat dioxina (CAD) presenten com a principals trets comuns que es tracta de molècules orgàniques que tenen clor, que són lipòfils, difícilment metabolitzables i potencialment molt tòxics. De compostos amb dioxina n'hi ha per tot arreu, però preferentment els podem trobar en aliments greixosos, inclosos el peix, el marisc, la llet i els ous. Els nivells habituals són baixos, i per això quan se superen, salten totes les alarmes. Les crisis alimentàries, com la que s'ha originat aquests dies a Alemanya, són cícliques, i en els darrers anys, amb més o menys intensitat, ja n'hem patit diverses. Per tant, és important remarcar que quan passa això significa que el sistema de vigilància alimentària funciona, i que actua sobretot per precaució. Els compostos amb activitat dioxina han demostrat experimentalment ser molt tòxics en els conillets d'índies, però no tant en animals com els hàmsters. Sembla que els humans ens assemblem més a aquests últims, el grup dels resistents, però millor no fer proves amb la població de cap país.

stats