CANVIS AL CALENDARI ESCOLAR
Crònica 02/01/2011

Confusió davant dels canvis a la setmana blanca

Els centres escolars podrien eliminar la setmana blanca ja aquest any. La comunitat educativa demana diàleg i consens per no precipitar uns canvis que poden afegir encara més incertesa al nou calendari escolar.

Isaac Salvatierra Anna Brullet
2 min
Generalitat, Maragall

Barcelona.Falten menys de tres mesos i encara no se sap si aquest curs hi haurà o no setmana blanca. L'entrada de CiU al govern de la Generalitat ha deixat en suspens el projecte més ambiciós d'Ernest Maragall. La nova titular d'Ensenyament, Irene Rigau, ja havia deixat clar que el curs vinent desapareixerien les vacances extres de l'hivern, i que aquells dies festius es repartirien pel conjunt del calendari. El que ha sorprès pares i mestres és que la decisió es podria executar aquest curs mateix. Com a mínim, en els centres on els pares o les entitats de lleure no hagin previst activitats alternatives.

Des de l'oposició, CiU va donar suport als pares crítics amb el nou calendari escolar. Sobretot en els casos en què treballen tots dos i no saben què fer amb la canalla. Aquest neguit podria precipitar els canvis. L'opció que pren força és: setmana blanca, sí, si ja hi ha activitats planificades, i possibilitat de no fer-la a les escoles que no tinguin res previst. Rigau ha deixat clar que no es perjudicarà ningú i que els canvis no afectaran els centres que ja "hagin aplicat una solució". El que no ha aclarit del tot és què passarà amb les vacances que quedaran pendents. Hi havia setmana blanca (a finals de febrer o principis de març ) a canvi de començar abans el curs. Les escoles que suprimeixin ara les vacances del febrer hauran de recuperar els dies. La FAPAC, la principal federació d'associacions de pares, ja ha demanat una reunió amb la consellera per aclarir urgentment l'enrenou del calendari. La seva presidenta, Imma Fuyà, ha evitat posicionar-se sobre la possible supressió imminent de la setmana blanca abans que es faci la reunió. Des del professorat, Rosa Cañadell, portaveu del sindicat majoritari USTEC, diu que el que ells demanaven era un replantejament global del calendari. "Cal vigilar que el remei no sigui pitjor que la malaltia", adverteix. Carles Barba, vicepresident de la Fundació Catalana de l'Esplai, també creu que hauria estat més prudent introduir els canvis el curs que ve: "És un procés complicat i cal construir consens". "Les decisions no s'han tancat d'una forma sòlida, necessitem estabilitat, sigui quin sigui el calendari", conclou Aleix Llobet, director del Servei de Colònies de la Fundació Pere Tarrés.

Tot plegat afegeix encara més confusió al calendari escolar. Uns dies abans de les eleccions, Ernest Maragall va fer marxa enrere a un altre canvi aprovat per ell mateix: la supressió de la jornada intensiva del juny. La mesura va fer enfadar els mestres i es van negar a fer colònies. Amb les enquestes en caiguda lliure i enmig de la pressió dels docents, Maragall va decidir passar la patata calenta als centres educatius. Ara és el consell escolar de cada centre qui decideix l'horari del juny. En poques setmanes, en algunes escoles ja hi ha hagut "batalles campals", explica Imma Fuyà. "No és lògic que els pares hàgim de decidir sobre qüestions laborals", lamenta.

stats