LA TRANSFORMACIÓ DELS POLÍGONS
Crònica 23/05/2011

El Consorci inicia la tercera revolució industrial

El Consorci de la Zona Franca ja urbanitza els terrenys de Seat. L'equivalent a trenta illes de l'Eixample barceloní s'omplirà d'empreses d'alimentació, biotecnologia i cultura. És la nova era industrial.

Toni Garganté
2 min
El nou dibuix del consorci La maqueta aèria dels antics terrenys de Seat, dins del Consorci de la Zona Franca, que ara seran ocupats en part per quatre iniciatives empresarials.

Barcelona.La Zona Franca del segle XXI ha passat de la teoria a la pràctica. Les 50 hectàrees que Seat va cedir als anys 90 per instal·lar-se a Martorell s'havien convertit en un problema per al Consorci. La situació es va agreujar fa quatre anys amb l'esclat de la crisi i la dificultat afegida de donar un ús pràctic a uns terrenys tan grans.

Al final, el Consorci de la Zona Franca (CZF) ha optat per tirar pel dret i ja ha iniciat la urbanització de 324.728 hectàrees de sòl, amb una inversió de 15 milions d'euros. En una segona fase, s'aplanarien 112.403 metres quadrats més de terreny entre el 2012 i el 2013. L'entitat manté la idea d'especialitzar el terreny que equival a trenta illes de l'Eixample de Barcelona per captar empreses dels sectors alimentari, biotecnològic i cultural en el procés que ja ha batejat com la tercera revolució industrial.

Coincidint amb l'entrada de les excavadores, el delegat de l'Estat al CZF, Manuel Royes, ha firmat recentment les primeres incorporacions al que s'anomena parc tecnològic BZ Barcelona Innovació. Acciona Logística, Universitat de Barcelona, Fundació Clínic i La Salle Technova Barcelona formaran part del projecte. Acciona construirà una nau en un espai de 10.000 metres quadrats per aplicar noves tecnologies en la transformació i distribució alimentàries. Les obres s'acabaran aquest any. Universitat de Barcelona crearà una factoria digital, un espai generador de coneixement i de transferència tecnològica en l'eix cultural. Rehabilitarà 2.000 metres quadrats de l'antiga seu corporativa de Seat i de part de la històrica nau industrial del Seat 600, així com l'edifici de la que va ser proveïdora de sistemes informàtics Gedas.

Per la seva banda, Fundació Clínic desenvoluparà projectes d'investigació en l'àmbit de les intervencions medicoquirúrgiques, endoscòpiques i cardiovasculars. Per últim, la Fundació Universitat i Tecnologia la Salle Technova instal·larà a l'àrea BZ un centre d'acolliment d'empreses i l'escola de formació tecnològica.

Llocs de treball

Quan funcioni a ple rendiment, la plataforma empresarial es calcula que podrà crear uns 20.000 llocs de treball directes en aproximadament unes 300 empreses, cosa que podria representar una inversió de 3.000 milions d'euros entre fons públics i privats.

Segons Manuel Royes, el Consorci ha fet tres revolucions industrials des del 1950, any en què va agafar el relleu al Poblenou, el barri empresarial per excel·lència de principis del segle XX. L'inici de la producció del 600 va significar el segon canvi rellevant. "A partir d'ara estem preparant el tercer recanvi industrial. Hauríem pogut captar qualsevol tipus d'empreses, però hem preferit centrar-nos en inversions lligades al coneixement", va insistir.

Les negociacions segueixen, especialment per aconseguir la instal·lació de productores del segment audiovisual. El protocol d'intencions assenyala que aquesta iniciativa ocuparia fins a 15.000 metres quadrats per a serveis i centres de producció. En una segona fase, promourien en una àrea de 13.000 metres quadrats un conjunt de platós i serveis lligats a la producció audiovisual.

stats