DIA DE LA CARTA MAGNA ESPANYOLA
Crònica 07/12/2011

La Constitució reconcilia PP i PSOE

Joan Rusiñol
4 min
La Constitució reconcilia PP i PSOE

MADRID"Amb la Constitució de part nostra i units en el que és essencial, no hi ha perill". El socialista José Bono, president del Congrés de Diputats fins a la setmana que ve, expressava amb aquestes paraules un desig que, mai com ara, havia estat tan real. A cavall entre un govern que marxa i un altre que arriba, la recepció per commemorar el dia de la Constitució va servir per segellar la bona entesa entre PP i PSOE després de les inapel·lables eleccions del 20-N. Va ser la seva festa, amb permís d'UPyD. La resta de partits, de CiU a IU, van declinar la invitació. Fins i tot la presència del PSC va ser testimonial, amb Carme Chacón i José Montilla com a cares visibles.

Tot i les absències, la celebració va ser concorreguda. Ambaixadors i societat civil espanyola no es volien perdre l'oportunitat de saludar els ministrables de Mariano Rajoy. El president electe es va convertir en el centre de les mirades, sobretot després de tants dies de silenci, trencat només per unes paraules protocol·làries a Pontevedra diumenge passat. En una conversa informal després del discurs de Bono, va avançar que ja té al cap els noms però que els mantindrà en secret fins que prengui possessió, el dia 21. Al debat d'investidura, dos dies abans, anunciarà l'estructura de l'executiu, amb menys carteres que el de José Luis Rodríguez Zapatero.

Tots dos van conversar ahir a ulls de tothom, després de fer-ho "cada dia" per telèfon aquesta setmana, segons Rajoy, per preparar el Consell Europeu de divendres. El traspàs de poders ha conclòs formalment i ara els ministres comencen a enviar al PP tota la documentació necessària perquè pugui començar a perfilar les polítiques que cregui convenients.

La prioritat, embridar el dèficit

El nou president espanyol -aclamat pels curiosos que s'aplegaven a la madrilenya Carrera de San Jerónimo- va avançar que la primera llei que aprovarà serà el desenvolupament de la reforma constitucional del mes d'agost, que estableix un sostre de dèficit per llei. Objectiu: demostrar a Europa des del primer minut que a Espanya "no es pot gastar el que no es té". Els retrets del PP a Zapatero, acusant-lo de tenir la mà foradada, sembla que formin part del passat. El president en funcions, amb actitud relaxada, va conversar amablement amb polítics de la dreta, com Pío García-Escudero, amb qui aquesta legislatura han tingut enceses picabaralles al Senat.

Si mesos enrere Zapatero era l'ase dels cops de les crítiques, ahir fins i tot els uixers de la cambra baixa es feien fotos amb ell. Només va aguantar les xiulades al carrer.

Bono també va tenir paraules de comiat afalagadores: "President, has donat a Espanya el millor de tu en un temps difícil i els espanyols han de ser generosos i saber apreciar-ho com et mereixes", va dir-li. Les prioritats de Zapatero passen de forma immediata per "descansar" i poder "dedicar-se més a la família".

Sempre més incòmode per als seus que per als adversaris, Bono va exigir al PSOE que estigui al costat de Rajoy perquè "qui ara no allargui la mà, no estarà a l'altura". Tirant de la història d'Espanya, va dir: "Què ens importa avui, a les nostres vides quotidianes, les diferències ideològiques entre Maura i Sagasta?" Però per molt que denunciés "els esforços per exagerar les diferències" entre partits i ahir tot fossin bones paraules, hi ha punts de vista discordants. Per exemple sobre impostos, un dels primers temes que enfrontarà dreta i esquerra aquesta legislatura.

Ahir Rajoy no va descartar la possibilitat que, un cop revisats tots els números, apugi l'IVA com va demanar la Comissió Europea. "Les mesures s'anunciaran al seu dia", es va limitar a dir a l'entrada de la recepció al Congrés. Alguns membres del seu equip no amaguen la sorpresa si finalment això és així i explicaven a l'ARA que l'augment de recaptació "no compensa" l'afectació negativa en el consum. Poc abans de les eleccions, el responsable econòmic del PP, Cristóbal Montoro, afirmava en una entrevista a TVE que més IVA era igual a "menys creixement i més atur". A les files del PP, però, ningú posa ja les mans al foc per res.

Discretament, alguns dirigents s'interrogaven mútuament sobre el seu futur, per si havien rebut l'anhelada trucada del líder. Es feien bromes entre ells: "Però si tu estaràs al poder!" Algun dels convidats a l'acte, més agosarat que els membres del partit, felicitava fins i tot Jorge Fernández Díaz, favorit a les travesses per ser el president del Congrés. Ell demanava calma fins a la junta directiva del PP el dia 12, quan s'anunciarà la decisió.

Abans, però, havia interromput una conversa de Bono amb els periodistes per tenir una xerrada a part amb ell. Es van disparar totes les especulacions entre els informadors. A pocs metres hi havia Ana Pastor, una altra dirigent lleial a Rajoy que, si no acaba al consell de ministres, competeix amb Fernández Díaz pel càrrec.

Zapatero serà neutral

Al PSOE, mentrestant, ni Pérez Rubalcaba ni Chacón van voler desvelar el seu futur. Tothom a les files socialistes dóna per fet que competiran per la secretaria general però a mesura que passen els dies ningú descarta que hi pugui haver més candidats. Tot i que la ministra catalana es veu com la representant del zapaterisme, el president en funcions i secretari general del PSOE va garantir neutralitat. "Els congressos ens surten bé", va dir, optimista.

Chacón es va limitar a recordar que la Constitució garanteix la democràcia interna dels partits polítics i va apel·lar a la prudència per no fer passos en fals: "La diferència entre la medicina i el verí està en la dosi", va recordar. Rubalcaba també va demanar temps: "Tinc un pensament molt lent", va ironitzar.

Visiblement tranquil, es va permetre conversar amb Rajoy, amb qui no coincidien des del debat televisiu. Ara és temps d'unitat, com a mínim formal, fins al debat d'investidura. Mentre esperen el temps de les batalles, Zapatero i Rajoy van dinar ahir amb alguns dels expresidents del Congrés. I Bono, amfitrió feliç, marxa "estimant Espanya".

stats