SENTÈNCIA CONTRA LA LLEI QUE BLINDA EL PRIMER MINISTRE
Crònica 14/01/2011

El Constitucional d'Itàlia tomba la llei d'immunitat de Berlusconi

àlex Gutiérrez Pascual
2 min
El primer ministre italià té tres judicis pendents amb càrrecs de corrupció i frau fiscal.

BarcelonaEl Tribunal Constitucional d'Itàlia va donar ahir llum verda perquè es reprenguin dos dels tres processos judicials contra el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, per corrupció i frau fiscal. L'alt tribunal va invalidar els punts essencials de l'anomenada llei del legítim impediment, que havia permès fins ara a Berlusconi no declarar davant els jutjats per aquests tres casos. La sentència del Constitucional deixa en mans dels jutges la decisió de si el president del govern italià i els ministres s'hi han de presentar o no.

Dotze dels quinze magistrats d'aquest tribunal van votar a favor d'anul·lar parcialment la norma i van acabar així amb el procediment que permetia ajornar una vista fins a sis mesos quan s'al·legaven compromisos relacionats amb les funcions del govern. A causa de la llei s'havien suspès dos judicis en què Berlusconi està imputat. El Cavaliere, de 74 anys, es va acollir al legítim impediment en tots dos casos per no assistir a les vistes, fet que va portar els jutges a recórrer al Tribunal Constitucional perquè consideraven que la llei vulnerava la carta magna italiana.

Tres judicis pendents

El primer ministre italià afronta els càrrecs de corrupció i frau en tres judicis pendents, relacionats amb el seu imperi de comunicació Mediaset. Dos d'aquests processos prescriuen a l'octubre. Un marge de temps curt si es té en compte que la sentència d'ahir pot suposar haver de celebrar aquests judicis des del començament, donat que alguns dels jutges encarregats dels casos han canviat de càrrec o de tribunal. A més dels tres judicis, n'hi ha un altre en fase de preparació.

Berlusconi respondrà a la tele

El Partit Demòcrata, a l'oposició, va interpretar la sentència del Tribunal Constitucional com un nou revés a Silvio Berlusconi. Una visió que no comparteix el Poble de la Llibertat, el partit del primer ministre, per a qui es tracta d'un error del tribunal. Berlusconi mateix té previst avui pronunciar-se sobre la sentència en un programa matinal d'una cadena de televisió del seu grup.

stats