Crònica 27/08/2011

Construir la democràcia a la RD del Congo

Bru Rovira
3 min
Un nen soldat de la Unió de Patriotes Congolenys (UPC), en un acte de 2003. El líder de la UPC, Thomas Lubanga, va ser declarat culpable de crims de guerra pel Tribunal Penal Internacional, ahir.

Un jeep de la Monusco -la missió de l'ONU a la República Democràtica del Congo (RDC)- va ser aturat dilluns a la frontera de Goma quan es dirigia a Ruanda amb més d'una tona de cassiterita. Pel que sembla, als guardes fronterers congolesos els va cridar l'atenció la dificultat amb la qual avançava el vehicle i el fet que els pneumàtics del darrere estiguessin pràcticament enfonsats. El xofer de l'ONU, el congolès Julien Mukala, va provar de subornar els militars oferint-los la meitat de la càrrega, però van optar per detenir-lo. Mukala va ser jutjat a Goma dimecres i el mateix dia ja se sabia la sentència: tres anys de presó i una multa de 25 dòlars.

El fet que l'ONU hagi acceptat que un dels seus treballadors sigui jutjat per un tribunal de Goma i la celeritat amb la qual s'ha celebrat el judici i s'ha dictat la sentència s'han d'interpretar -i així ho fa la premsa local- com la voluntat de demostrar la força de l'estat de dret en plena campanya electoral pels comicis que s'han de celebrar el proper 28 de novembre. El tràfic i la venda il·lícita de minerals és, precisament, un dels temes més controvertits a tota la regió i s'ha convertit en la font que alimenta els conflictes armats encara latents a l'est del país.

Les forces internacionals i els mateixos militars i polítics locals congolesos s'han vist sovint implicats en aquests tràfics il·legals. Encara no fa un mes, el dia 3 d'agost, un coronel de l'exèrcit del govern, Balumisa Chuma, comandant del sector de Walikale, va ser detingut acusat d'haver-se apoderat de deu tones de cassiterita.

La RDC va viure les seves primeres eleccions democràtiques l'any 2006 després d'una dècada de guerra devastadora que va implicar vuit exèrcits africans i una trentena de milícies locals, amb més de tres milions de morts i milers de violacions de civils. Si aquelles eleccions van representar en el seu moment el final del llarg conflicte armat i el començament d'un procés de pau ple d'entrebancs, les noves eleccions previstes per al novembre haurien de ser la demostració que el país és capaç de construir -consolidar, diuen els optimistes- la democràcia i l'estat de dret.

Amb un cens de 31 milions d'electors, la nova llei electoral ha estat modificada per tal que les eleccions es facin en una sola convocatòria i evitar una segona volta, pensant sens dubte en les eleccions del 2006, quan l'opositor Bemba va treure el 46% dels vots a la segona volta i va estar a punt d'esclatar una guerra civil. Tot plegat, amb la mirada posada també a la Costa d'Ivori, on la polarització de la segona volta va significar una guerra de tres mesos.

El mateix candidat que el 2006

El president Joseph Kabila, que va succeir el seu pare l'any 2001 quan aquest va ser assassinat i va guanyar les eleccions del 2006, torna a ser el candidat oficial, mentre que a l'oposició destaca Tshisekedi -la figura mítica de Katanga-, antic opositor a Mobutu i a Kabila pare, el qual encarna una coalició de partits. D'altra banda, el partit de Jean-Pierre Bemba, la UNC, ha decidit no participar en la coalició i es presenta en solitari.

Que el cap guerriller Thomas Lubanga fos declarat culpable ahir mateix pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per crims de guerra i que Bemba estigui processat pel mateix tribunal són tan sols algunes de les incongruències més de l'estrany camí a la democràcia d'una de les regions més riques del món. Una regió on la sobirania política i el benestar de la població avancen com els crancs mentre les inversions estrangeres (especialment les xineses) i el creixement d'una nova classe local de dèspotes progressen amb el convenciment que la democràcia és una bona façana que en té prou amb l'aparença per adaptar-se al nou ordre internacional.

stats