LA VAGA JORNADA DE TENSIÓ
Crònica 01/03/2012

Contenidors en flames, atac als bancs i setge al Mobile

Les destrosses en una sucursal bancària van il·lustrar la tensió viscuda ahir en la protesta dels estudiants, que va obligar a blindar el Mobile World Congress. El resultat van ser 12 detinguts i 12 ferits.

M. Ortega / L. Díaz-roig
3 min
Alguns dels manifestants van cremar contenidors, que van acabar incendiant un vehicle. Els talls de trànsit van ser constants al centre de Barcelona durant tot el dia.

BARCELONA.La tensió va trigar exactament una hora a fer-se visible. Només seixanta minuts després de l'inici de la manifestació d'estudiants d'ahir a la plaça Universitat de Barcelona, la marxa es va plantar davant de l'edifici de la Borsa, custodiat per tres furgons de Mossos d'Esquadra, i en aquest moment va canviar el to de la protesta. El resultat de la jornada, en la qual la violència va anar agafant força, va ser de 12 detinguts, dos d'ells menors -nou detinguts pels Mossos d'Esquadra i tres per la Guàrdia Urbana- i 12 ferits lleus, set dels quals, agents. Un dels ferits va ser una dona que va luxar-se el braç -ho va confirmar ahir l'Hospital Clínic-, després que l'envestís un vehicle policial, tot i que els Mossos no en tenien constància. A més, a mitja tarda, la policia es va veure obligada a blindar el Mobile Word Congress, que els manifestants havien intentat assetjar.

Les primeres destrosses es van produir a la Borsa, on un nombrós grup de persones es va desmarcar de la capçalera de la manifestació per llançar boles de pintura, ous, petards, pa i plàtans als furgons policials. No hi va haver resposta. La següent temptativa va elevar una mica més els nivells de tensió. Es va centrar en una sucursal del Banco Popular, que no estava custodiada. Aquí els manifestants van llançar tota mena d'objectes -de contundència creixent- contra els vidres de l'entitat i van fer-hi una fugaç entrada de protesta. Un dels treballadors es va erigir en defensa de l'edifici i, armat amb una barra de ferro -d'alguna de les bastides malmeses per l'atac-, es va enfrontar als violents al vestíbul del banc mentre des de l'exterior ja sonaven les sirenes dels furgons carregats d'antiavalots que van acudir per al reforç policial de la zona.

En el moment que va arribar policia al passeig de Gràcia, el grup més radical va respondre amb una asseguda mentre els agents feien pressió per aconseguir que els estudiants es desplacessin. Finalment, el grup es va tornar a unir a la manifestació, a la plaça Universitat, on els estudiants ja havien llegit el manifest. Tot i que la marxa es va donar per acabada -amb la idea de centrar-se en l'ocupació del rectorat de la Universitat de Barcelona-, no es va acabar la tensió.

Nervis a la seu del Mobile

El vandalisme es va concentrar a l'entorn de la plaça Universitat -amb l'incendi de contenidors i un vehicle-, en punts com el carrer Diputació. Allà, els Mossos van disparar les salves i, acte seguit, les pilotes de goma. Corredisses i detencions, entre el fum dels contenidors cremats en una imatge clara de la tensió que es va viure ahir al centre de Barcelona. De fet, la UB de plaça Universitat, on es van concentrar molts dels estudiants, ha posat una denúncia pels desperfectes patits en el seu patrimoni històric.

Un grup de manifestants va decidir, cap a les quatre de la tarda, canviar d'escenari i portar la manifestació al focus d'atenció: la plaça Espanya, a les portes del Mobile World Congress, on el cordó policial els va impedir el pas al certamen. Poc després, els agents armats van aconseguir mantenir el grup, d'uns 500 joves, de mitja plaça cap enrere. El nombre de manifestants, mossos i periodistes va cridar l'atenció dels congressistes, que feien fotografies i preguntaven als agents. El terrat del centre comercial Arenas es va convertir en un mirador per a centenars de curiosos que van seguir la protesta des d'allà.

Durant més d'una hora i mitja, els estudiants van desafiar al mig de la plaça fileres d'agents dels Mossos, en un ambient de calma tensa, amb crits de "No volem un iPhone, volem educació" i "Els vostres fills estudien amb nosaltres". En diverses ocasions, els manifestants van llançar pedres i ampolles als agents i periodistes, la qual cosa va provocar moments de tensió i petites càrregues policials. Els Mossos van detenir un dels estudiants davant els crits de la resta. A les sis de la tarda, els manifestants van decidir marxar i una trentena van anar a la comissaria de les Corts, on van protestar pels companys detinguts. Tot i així, la plaça Espanya va seguir custodiada i, en alguns moments, no es va deixar sortir els congressistes per motius de seguretat. A última hora d'ahir els estudiants seguien reunits en assemblea a la UB, on alguns es volien quedar a dormir. Avui continuaran les protestes. Les reivindicacions podrien repetir-se, al migdia, a les portes del Mobile.

stats