ENSENYAMENT
Crònica 25/11/2011

Contraatac de les famílies per recuperar la sisena hora

El Parlament haurà de debatre una iniciativa legislativa popular (ILP) per recuperar la sisena hora a l'escola pública. Els pares d'alumnes recolliran firmes perquè es modifiqui la llei d'educació catalana.

Sònia Sánchez
2 min
Contraatac de les famílies per recuperar la sisena hora

BARCELONA.Les famílies no es rendeixen. Primer ho van intentar per la via de la protesta pública. Després van portar mocions als ajuntaments. Però ni una cosa ni l'altra no van aconseguir aturar la determinació de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, d'eliminar la sisena hora a les escoles públiques de primària, i aquest 12 de setembre el curs va arrencar, per primer cop en sis anys, amb cinc hores diàries de classe. Però la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) no es dóna per vençuda i, ahir, va entrar al registre del Parlament una proposta d'iniciativa legislativa popular (ILP) perquè es modifiqui la llei d'educació de Catalunya (LEC) i s'instauri de nou la sisena hora de classe a tots els centres de primària sufragats amb fons públics.

"Equiparar públics i concertats"

"El que demanem és la igualtat d'oportunitats, equiparar de nou la xarxa pública i la xarxa concertada, que també rep diners públics", argumenta la presidenta de la Fapac, Imma Fuyà. Els pares són, de fet, els que costegen actualment la sisena hora a l'escola concertada, de manera que els alumnes d'aquests centres fan una hora més de classe que els dels centres públics. El text de la ILP elaborada per la Fapac considera l'eliminació de la sisena hora als centres públics com "una greu regressió per a l'alumnat del nostre país" i proposa afegir una disposició addicional a la LEC per estipular que cal "complir" el Pacte Nacional d'Educació del 2006.

Aquell acord, signat pel tripartit i la majoria de representants de la comunitat educativa, va instaurar la sisena hora a l'escola pública. El pacte deia que el "servei educatiu" -centres públics i concertats- havia d'oferir "30 hores setmanals, de les quals 25 hores s'utilitzarien per al desenvolupament del currículum i les altres cinc per intensificar l'exercitació d'habilitats que afavoreixin l'assoliment de les competències bàsiques". La proposta de reforma de la LEC que fa la Fapac recupera aquest apartat del Pacte Nacional, que va caure durant la negociació de la LEC per falta d'acord entre els grups parlamentaris. A més, planteja modificar l'articulat de la norma per instaurar a primària l'horari lectiu de 1.050 hores per curs, que ja té secundària. El text actual fixa una forquilla de 875-890 hores a primària, tot i que afegeix que "es pot estendre" fins a 1.050 hores.

La mesa del Parlament té ara 15 dies hàbils per admetre a tràmit la ILP. Si ho fa, s'obrirà un termini de 120 dies hàbils, prorrogables amb 60 més, perquè la Fapac reculli les 50.000 signatures mínimes necessàries perquè la ILP es debati i es voti a la cambra catalana.

stats