ENERGIA
Crònica 13/12/2011

Contrarrellotge de Sacyr per vendre part de Repsol

Sacyr busca desesperadament un comprador per a una part del seu 20% de Repsol. Ho necessita per refinançar el deute que va assumir amb la banca fa cinc anys i que venç el 21 de desembre.

Ignasi Pujol
2 min
Manuel Manrique és el president de Sacyr des  de l'octubre passat.

BARCELONA.La constructora espanyola Sacyr Vallerhermoso té un ull fix al calendari. El 21 de desembre expira el període d'amortització del crèdit de 5.175 milions d'euros que va signar l'any 2006 amb una trentena de bancs per comprar el 20,01% de Repsol.

Aquella operació pesa com una llosa sobre el balanç de Sacyr, sobretot després de l'esclat de la crisi immobiliària. El 30 de setembre el deute associat a la compra de Repsol ascendia a 4.936 milions d'euros sobre un deute total de la companyia d'11.391 milions.

El 29 d'agost l'aleshores president de Sacyr, Luis del Rivero, va protagonitzar un dels moviments corporatius de l'any en signar un pacte amb la mexicana Pemex per controlar conjuntament prop d'un 30% de Repsol. A la pràctica, era una declaració de guerra al president executiu de la petroliera espanyola, Antoni Brufau, amb qui Del Rivero estava enfrontat des de feia anys. Però sobretot era una fugida endavant per demostrar a la banca que Sacyr podia ser determinant a Repsol i que valia la pena refinançar el préstec del 2006.

No obstant, Juan Abelló i Demetro Carceller -que junts sumen un 26% de Sacyr- van afavorir la destitució de Del Rivero (després que el consell de Repsol, amb La Caixa al capdavant, donés l'esquena als plans de Sacyr i Pemex) a l'octubre i Manuel Manrique, fins aleshores conseller delegat, es va convertir en president de Sacyr.

A partir d'aquell moment la relació entre Sacyr i Repsol va passar a ser cordial. Tot i que no hi ha hagut manifestacions públiques clares, el mercat dóna per suposat que Sacyr optarà per desprendre's de part del seu paquet a Repsol per facilitar el refinançament del deute, liderat pel Santander. La constructora hauria proposat a la banca creditora vendre fins a un 10% de la petroliera i rebaixar així l'import del préstec fins als 2.900 milions.

D'aquesta manera, Sacyr busca desesperadament un comprador per a Repsol. Manrique podria anunciar-lo al consell de Sacyr que se celebrarà aquest dijous. La llista de candidats no és gaire llarga perquè actualment no hi ha gaires grups que puguin afrontar una operació d'aquesta envergadura. Les xineses Sinopec, CNPC, el grup indi Essar, la colombiana Ecopetrol o fons àrabs com Qatar Holding. La banca estrangera ja ha amenaçat de no refinançar la seva part del préstec i, en última instància, els bancs podrien optar per executar el crèdit i fer-se directament amb el control de les accions de Repsol.

Sacyr neda entre dues aigües. D'una banda, sap que ha de vendre per calmar als bancs però, de l'altra, necessita seguir a Repsol, que és la seva millor font d'ingressos. Des del 2006, ha cobrat dividends de la petroliera per valor de 1.140 milions d'euros.

stats