Referèndum Suïssa
Crònica 14/02/2011

Control d'armes

Anna Brullet
2 min

Suïssa va rebutjar ahir en referèndum un control més estricte de les armes de foc, que els ciutadans poden guardar a casa mentre dura el servei militar. Un 57% dels suïssos van votar no a la proposta, mentre que un 43% s'hi van mostrar a favor. El només va guanyar a 14 dels 26 cantons, la majoria de parla francesa. Perquè s'aprovés la mesura, hi havien de votar a favor la majoria dels ciutadans i la majoria dels cantons.

A Suïssa el servei militar obligatori dura 265 dies, però no es fan de cop. Es comença amb quatre mesos als 20 anys, i la resta es fa en períodes de tres setmanes un cop a l'any com a màxim fins als 45 anys. Durant els anys en què serveixen l'exèrcit, els suïssos estan autoritzats a tenir l'arma a casa. És una tradició que es remunta a la Segona Guerra Mundial. La iniciativa que van rebutjar ahir en referèndum proposava que aquestes armes es guardessin en un magatzem i només en sortissin les tres setmanes de l'any de servei militar. També es proposava endurir el reglament per obtenir un permís d'armes.

Es calcula que hi ha entre dos i tres milions d'armes circulant pel país, però el nombre exacte es desconeix perquè no hi ha cap registre oficial d'armes de foc. La meitat d'aquestes armes han estat expedides per l'exèrcit.

Tot i que la taxa de criminalitat de Suïssa és inferior a la mitjana de la Unió Europea, l'índex de suïcidis amb armes de foc triplica actualment la mitjana de la Unió Europea. A més, tres-centes persones moren cada any en aquest país a causa d'un tret. Episodis com la matança de 14 persones en un Parlament cantonal l'any 2001 han propiciat el debat sobre la tinença d'armes al país.

La campanya per endurir el control de les armes de foc al país es va iniciar l'any 2007 amb el suport d'una amplia coalició formada per 80 entitats que agrupava des dels partits d'esquerra fins a l'Església o col·lectius de prevenció del suïcidi. Els partidaris de la iniciativa argumentaven que el fet de tenir l'arma a mà pot propiciar que, en un moment d'ira, un maltractador la utilitzi contra un membre de la seva família, o que un suïcida en potència dugui a terme el seu propòsit amb relativa facilitat. L'argument dels detractors era que si s'aprovava la iniciativa es perdria la confiança que es té en els ciutadans i en l'exèrcit i que s'acabaria amb una tradició suïssa vigent des de fa més de seixanta anys.

stats