En breu
Crònica 12/11/2011

Cop al govern de Mèxic

1 min
Cop al govern de Mèxic

Interrogants sobre el sinistre

El ministre de l'Interior del govern mexicà, Francisco Blake Mora, va morir ahir a la tarda en un accident d'helicòpter als afores de la capital. Blake es dirigia amb tres dels seus assessors i tres tècnics a una reunió amb representants del poder judicial a la ciutat de Morelos, a l'estat de Cuernavaca. El govern del president Felipe Calderón va anunciar que obria una investigació per aclarir les causes de la mort. Segons les primeres imatges difoses per la televisió estatal, el sinistre va destruir totalment l'helicòpter i tots els passatgers.

El segon ministre mort en tres anys

Blake és el segon ministre de Calderón que mor en tres anys. El 4 de novembre del 2008 Juan Camilo Mouriño i el seu equip van ser víctimes d'un altre accident aeri. La seva avioneta es va estavellar a prop de l'avinguda més gran de la Ciutat de Mèxic, el passeig de la Reforma, en plena hora punta. La investigació va concloure que un error entre el controlador de vols i els pilots va ser la causa del sinistre.

45.000 víctimes en cinc anys

L'últim tuit de Blake va ser el 4 de novembre, just per retre tribut al seu predecessor. "Avui recordem Juan Camilo Mouriño, un home que va lluitar per la creació d'un Mèxic millor", escrivia. El país viu, des de l'inici de segle, una dura guerra contra els càrtels. Ajudat per tropes nord-americanes, l'exèrcit federal del president Calderón intenta aturar la violència dels càrtels de la droga. Els seus mètodes, però, han estat qüestionats. Human Rights Watch denunciava dimecres els abusos de l'exèrcit sobre els civils en la lluita contra el narcotràfic.

stats