SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 05/06/2011

Cop de volant per reforçar la indústria

El repte del Govern és aplicar un pla de xoc que acceleri la recuperació industrial fent créixer les empreses realment internacionalitzades i ajudar-les a trobar vies de finançament alternatives.

Elena Freixa
2 min
La clau de la indústria L'activitat industrial, que torna a créixer, és un valor fiable sobre el qual basar la sortida de la crisi. És un dels reptes més importants que encara la Generalitat. El mercat exterior és una oportunitat per enfortir la indústria catalana i fer que guanyi pes altre cop a l'economia.

Barcelona.La crisi ha passat factura a la indústria catalana. N'ha fet minvar el pes i, per primer cop, el PIB industrial de Catalunya ha quedat per sota de la mitjana de països de la zona euro. Per contra, el paper creixent dels serveis ha fet que l'economia catalana hagi entrat en un procés d'homogeneïtzació amb l'economia de la resta de l'Estat que el Govern es proposa frenar.

L'estratègia del departament d'Indústria passa per recuperar el sector productiu, que ja ha començat a donar símptomes de reactivació segons indiquen els índexs d'activitat (gràcies a les exportacions) i, en menor mesura, la inversió industrial. "L'immobiliari està mort, els serveis depenen molt del consum intern i el sector públic està com està". Aquesta és la visió de la qual parteixen els responsables d'Indústria per dibuixar un nou model de creixement després del que ha quedat desmuntat per la crisi.

El Govern ja ha començat a anunciar canvis. Per començar, la transformació de l'empresa pública Avançsa, que abandonarà la seva missió de participar en empreses a través de la injecció de recursos públics. Passarà a estar sota el mateix paraigua que l'agència Acc1ó i els esforços es dedicaran sobretot a ajudar les empreses perquè trobin en el sector privat i a l'exterior els recursos per finançar-se.

"Cal obrir-se als qui tenen els recursos, els fons sobirans i la banca estrangera", pregona el director general d'Indústria, Joan Sureda, entre els empresaris. Afegeix també que vol que el 22% de la inversió estrangera a Espanya es quedi a Catalunya en comptes del 17% d'ara. També canviaran els clústers i només subsistiran si tenen un objectiu clar. "Hem de canviar la manera de concebre els clústers", conclou.

Accelerar la remuntada

La recuperació al sector industrial ha començat, sí, però molt lentament. Al ritme actual, caldran set anys encara per tornar a tenir un PIB industrial semblant al d'abans de la crisi. Les inversions, que van caure més d'un 25% el 2009 i que en el primer trimestre del 2011 s'han estabilitzat, també necessiten empenta. Sureda calcula que haurien de créixer un 44% per tornar a nivells de l'any 2007. L'exportació també s'ha d'impulsar. El Govern es proposa que hi hagi 3.000 empreses més internacionalitzades en quatre anys. Ara, 150 empreses concentren la meitat de les exportacions i 1.400 sumen el 84% del total.

stats