MÉS IRREGULARITATS
Crònica 09/02/2012

Corrupció en la visita del Papa

El número dos de la trama Gürtel i els responsables de l'empresa adjudicatària estan acusats de diversos delictes contra la hisenda pública i un altre de falsedat documental. La trama s'estén.

Salvador Almenar
2 min
Altar on el Papa va celebrar una missa multitudinària el juliol del 2006 a València, durant la 5a Trobada Mundial de les Famílies.

VALÈNCIA.El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va imputar ahir 13 persones en relació amb l'organització de la visita del Papa a València celebrada el 2006 i la contractació de serveis a Aena per part de la trama Gürtel. Entre els investigats pel jutge hi ha el suposat número dos de la trama, Pablo Crespo, que va sortir de la presó sota fiança el dia 1; qui va ser soci d'Alejandro Agag, Jacobo Gordon, i l'exvicepresident de Repsol YPF Ramón Blanco Balín. Aquesta llista la completen José Luis Martínez Núñez i José Luis Martínez Parra, president i vicepresident de Teconsa, que va ser l'empresa adjudicatària d'un contracte de Ràdio Televisió Valenciana per a la sonorització de la 5a Trobada Mundial de les Famílies. També figuren en la resolució del jutge la resta de responsables de l'empresa i tots estan imputats per delictes contra la hisenda pública i falsedat en document mercantil.

Segons els indicis del jutge, Teconsa podria haver deixat d'ingressar diverses quantitats a Hisenda derivades del contracte signat amb Canal 9 per un import de 7.493.600 euros, a més que hauria incomplert els termes del contracte en subcontractar part de les feines. Segons el jutge, gràcies a la contractació dels serveis d'altres empreses, les despeses comptabilitzades per a l'execució del contracte i les factures pagades a altres mercantils per un total de 1.242.690 euros, l'empresa Teconsa va deixar d'ingressar presumptament a l'erari públic la quota d'IVA suportat de 198.830 euros i l'impost de societats del 2006, xifrat en 434.941 euros.

D'altra banda, el magistrat va decidir obrir una peça separada en la qual ha imputat per uns delictes de suborn i de prevaricació els exresponsables d'Aena Ángel López de la Mota Muñoz i José María Gabarri per la contractació d'empreses de la trama corrupta i el presumpte cobrament de serveis i despeses de caràcter particular a empleats d'aquest organisme entre el 2000 i el 2002. També ha requerit a l'empresa pública els expedients i contractes de les empreses de Gürtel que fan referència als estands de Fitur el 2001 i el 2002.

En la mateixa trama, l'alcaldessa de València, Rita Barberá, no serà finalment investigada per un delicte de suborn en haver rebut, presumptament, el regal d'un bolso de Louis Vuitton. La fiscalia va decidir ahir arxivar la denúncia presentada pel grup municipal Compromís en entendre que "els fets eren coneguts" pel jutge instructor del cas dels vestits i, no obstant això, no hi va trobar indicis delictius.

Tracte de favor a Urdangarin

La Intervenció General de l'Estat ha emès un informe que s'ha incorporat al sumari del cas Palma Arena i en el qual s'assegura que el govern valencià va dispensar un tracte de favor a Iñaki Urdangarin en contractar mitjançant un conveni l'Institut Nóos per a la celebració de les tres edicions del Valencia Summit. Segons va revelar ahir el diari Levante , l'òrgan compara els convenis signats per la Generalitat Valenciana i Nóos amb els diners que s'abonen a una figura de l'esport simplement per assegurar la seva presència en un acte, sense necessitat que justifiqui la seva feina o que aconsegueixi un determinat objectiu.

Per la seva banda, la infanta Cristina va aprofitar que ahir era a Barcelona per "motius de feina" per reunir-se amb l'advocat del seu marit. El lletrat Mario Pascual Vives va assegurar que la va veure "preocupada" en l'entrevista que van mantenir tots dos per "recopil·lar algunes dades".

stats