ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 18/11/2011

Coscubiela creu que Duran no és creïble en temes nacionals

El candidat d'ICV-EUiA creu que "en temes nacionals Duran no és creïble ni per als seus", però no respon a la proposta d'Esquerra de plantejar l'autodeterminació al Congrés. "Tenim idees pròpies".

Auri Garcia Morera
2 min
Joan Coscubiela va dir ahir als votants socialistes decebuts que aquesta vegada "ja no es tracta d'aturar el PP" perquè el guanyador "possiblement està decidit".

BARCELONA.Josep Antoni Duran i Lleida ha estat la diana de les crítiques de Joan Coscubiela des de l'inici de la campanya, habitualment per les diferències entre esquerra i dreta. Ahir el candidat d'Iniciativa va anar un pas més enllà i va enviar un dard enverinat a Duran sobre la qüestió nacional, fins i tot fent referència a discrepàncies internes de Convergència i Unió. Preguntat pel suport de Duran a la proposta d'Esquerra de plantejar l'autodeterminació al Congrés, Coscubiela va dir que "en temes nacionals Duran no és creïble ni per a la seva pròpia coalició", i va furgar en la ferida afegint que "ho diu fins i tot la seva pròpia gent".

Emplaçat a explicar el seu posicionament respecte de la proposta d'Esquerra, però, Coscubiela es va arronsar i va evitar donar una resposta explícita. "Tenim idees pròpies", va dir. "La nostra proposta és prou nítida perquè no s'hagi de valorar en funció del que han dit el senyor Duran o Esquerra", va afegir. Aquesta proposta consistiria a intentar reformar la Constitució per fer que l'Estatut hi tingués cabuda i, en el cas de no aconseguir-ho, plantejar l'autodeterminació, de la qual són partidaris. "Cada moment té el seu tempo", va dir Coscubiela sense concretar més.

Iniciativa es va reivindicar diumenge com l'espai de trobada de federalistes i independentistes per avançar plegats cap a l'autodeterminació, sense detallar la fórmula ni els temps. La proposta d'Esquerra i el posterior suport de Duran han arribat quan els ecosocialistes ja havien girat full i s'havien concentrat de nou en els votants socialistes desencantats que poden quedar-se a casa, objectiu prioritari de la seva campanya i als quals Coscubiela es va tornar a dirigir ahir.

Vot lliure en comptes de vot útil

En un acte amb representants del món municipal d'Iniciativa, Coscubiela va repetir fins a tres cops que "els votants socialistes i d'esquerra en general s'han de sentir més lliures que mai" a l'hora de votar, perquè ja no tenen el condicionant del vot útil contra el PP. "Ara ja no es tracta d'aturar o no aturar el PP", va dir el candidat ecosocialista, que considera que el futur president del govern espanyol "possiblement ja està decidit". El que està en joc, per Coscubiela, és "construir un projecte nítid d'esquerra nacional basat en valors, idees i polítiques nítidament d'esquerres". El candidat d'Iniciativa va afegir: "Nosaltres hi podem jugar un paper important, per autoritat i credibilitat".

A la tarda, a Terrassa, el candidat d'Iniciativa va comentar la situació financera i va aprofitar per criticar les polítiques del govern Zapatero, que considera que no han estat útils per sortir de la crisi. "Avui la situació dels mercats financers ha confirmat el nostre diagnòstic i la nostra política", va dir Coscubiela. Segons l'ecosocialista, els fets d'ahir i de les últimes setmanes demostren que els mercats són "cobdiciosos i no tenen ànima" però "no són tontos ni gilipollas". El candidat assegura que la situació empitjorarà amb el PP, i que els mercats només es calmaran si es reactiva l'economia.

stats