CONFLICTE AL PAÍS AFRICÀ
Crònica 21/12/2010

"A la Costa d'Ivori es persegueix els que van votar l'oposició"

Missió Treballa per l'ONU a Abidjan, la capital del país, i col·labora també amb l'Institut Català Internacional per la Pau Enfrontaments Hi ha hagut 50 morts i 200 ferits des de les eleccions del 28 de novembre tot i que constata que la violència ha baixat una mica d'intensitat els últims dies

Marc Vidal
2 min
Màxima protecció a la missió de l'ONU a Abidjan.

A Albert Caramés li han fet avançar les vacances de Nadal i marxa del país enmig de l'espiral de violència desencadenada després de les eleccions presidencials del 28 de novembre. Les va guanyar el líder opositor Alassane Ouattara i el fins aleshores president, Laurent Gbagbo, es nega a deixar el càrrec. Ens atén per telèfon mentre l'amenaça d'una nova guerra civil plana sobre el país. Per què te'n vas d'Abidjan?

Ni se'n va la missió de pau de l'ONU a la Costa d'Ivori ni a mi m'evacuen. Com a mesura de seguretat ens recomanen, al personal civil essencial, que avancem el nostre període de vacances. El motiu és que ara el personal civil té menys feina, ja que són sobretot la diplomàcia i els estaments militars els que actuen. La resta tenim ben poca cosa a fer.

Quina és la situació a la capital?

En certs barris marginals d'Abidjan s'està fent una persecució sistemàtica de la població d'origen musulmà o que s'havia identificat com a partidària del president Ouattara. L'ONU xifra les víctimes en 50 morts i 200 ferits.

Com viuen el president reconegut internacionalment i el que no vol deixar el càrrec?

El bàndol del president sortint, Laurent Gbagbo, se situa al Palau Presidencial i hi ha rebut visites com les de l'expresident sud-africà Thabo Mbeki i la de la Unió Africana, que li han demanat que entregui el poder i li han ofert condicions com ara la immunitat o l'asil polític. Pel que fa al president Alassane Ouattara, s'està a l'Hotel Golf amb tot el seu gabinet, protegit amb fortes mesures de seguretat i amb ben poques possibilitats de moure's.

Es respira l'ambient d'una nova guerra civil?

És difícil de dir. Dijous en una manifestació organitzada per Ouattara davant la televisió pública semblava que el clima de violència era imparable. Hi va haver molts morts a la capital. Però des d'aleshores no s'hi veu tanta violència. L'escenari però, és molt imprevisible. La polarització dels dos bàndols, el bloqueig de les negociacions diplomàtiques i la radicalització dels discursos no fan preveure res de bo, però no podem dir al 100% que aviat esclatarà una guerra.

Algú controla la situació?

Està molt polaritzat entre els dos bàndols. Al nord hi ha les forces armades -Forces Nouvelles- que el controlen i al sud hi ha milicians i se sospita que mercenaris procedents d'Angola i de Libèria, però no se sap quants són ni quina força tenen.

Com creus que acabarà tot plegat?

Doncs precisament caldrà veure el paper que juguen finalment les forces armades del sud, que estan molt dividides internament. La via diplomàtica i la jurídica semblen forca estancades ara mateix.

stats