21/01/2011

Cowen es veu abocat a convocar eleccions

1 min

BarcelonaLa dimissió de 6 ministres en només tres dies va obligar ahir el Taoiseach irlandès, Brian Cowen, a posar finalment data a les eleccions legislatives que se celebraran el pròxim 11 de març. Tot i haver superat una moció de confiança per descavalcar-lo del lideratge del seu propi partit, el Fianna Fáil, el primer ministre Cowen no va poder aturar la fugida de la major part dels pesos pesants del seu govern, i ahir va comparèixer davant el Parlament en un nou cop de força per mantenir-se en el poder. Després que Els Verds, socis de la dèbil coalició governamental, amenacessin d'abandonar també l'executiu si no es convocaven les eleccions, Cowen va accedir a posar-hi data.

Primer, l'economia

El primer ministre va anunciar que no plegarà, però, fins a finals de febrer, quan s'acabi el procés d'aprovació dels pressupostos generals per al 2011. Posar en ordre les finances públiques és clau perquè Irlanda pugui accedir als 85.000 milions d'euros del fons de rescat oferts per la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. Una intervenció, acordada al novembre passat, que la població irlandesa ha viscut com una humiliació i que ha acabat d'ensorrar la popularitat del govern. Segons les enquestes, el Fianna Fáil pot treure a les pròximes eleccions els pitjors resultats de la seva història, amb poc més del 10% dels vots.

L'oposició va acusar ahir Cowen d'intentar un cop d'efecte per rellançar el seu equip abans dels comicis. Però Els Verds, socis de govern, es van negar a nomenar nous ministres i les carteres s'han repartit entre la resta de membres de l'executiu. És l'últim capítol d'un mandat marcat per la crisi econòmica i política que ha ensorrat Irlanda.

stats