CRISI DE L'EURO
Crònica 28/02/2012

Crèdit per a Grècia, descrèdit per a Merkel

L'acord amb Grècia pel segon rescat de 130.000 milions d'euros tindrà el segell d'Alemanya, però el preu assumit per la cancellera Merkel pot ser molt alt, amb divisions en la seva coalició de govern.

Isaac Lluch
2 min
La cancellera Merkel durant la votació ahir del segon rescat grec al Bundestag.

BERLÍN.Alemanya contribuirà en el segon programa d'ajudes de 130.000 milions d'euros per evitar la fallida de Grècia i la seva sortida de la moneda única. Ho va aprovar ahir el Bundestag (cambra baixa) amb una gran majoria. La votació, però, va posar de relleu les profundes esquerdes que hi ha a la coalició del govern de la cancellera Angela Merkel.

Un total de 304 diputats de l'aliança de l'executiu alemany que conformen la Unió Democratacristiana (CDU) de la cancellera, els seus germans bavaresos (CSU) i els liberals de l'FDP van votar a favor del nou paquet de rescat, però havien d'arribar a 311 per assegurar-se l'anomenada majoria del canceller, o majoria pròpia, de manera que va ser necessari el suport de socialdemòcrates (SPD), verds i l'Esquerra per assegurar àmpliament la llum verda a Atenes. Al capdavall, després de dues hores i mitja de debat, un total de 496 parlamentaris van aprovar que Alemanya contribueixi amb 36.000 milions d'euros al nou programa d'ajuda a Grècia, mentre que 90 diputats es van posicionar en contra i cinc es van abstenir.

El creixent escepticisme a les pròpies files de moment no preocupa en excés Merkel. No haver obtingut la majoria pròpia és un revés simbòlic més que no pas una desaprovació amb conseqüències tangibles. La cancellera es va esforçar ahir a aclarir al Bundestag que ja havia escoltat veus dintre de la coalició que assenyalaven que Grècia era un pou sense fons, però va oposar que "les oportunitats que ens ofereix el nou programa són superiors als riscos que correm". "De vegades hem d'assumir riscos, però d'aventures no me'n puc permetre en el meu mandat", va puntualitzar.

La cap del govern alemany es va estar de mencionar el seu titular d'Interior, Hans-Peter Friedrich, de la CSU, que precisament l'havia violentat en les últimes hores en assegurar que sí, que Grècia és un pou sense fons. El ministre fins i tot va assegurar que a Grècia li aniria millor abandonar l'eurozona, però Merkel va concloure que una fallida d'Atenes tindria "conseqüències imprevisibles per a tothom".

La cancellera va haver d'admetre, però, que potser no és la solució definitiva per a Grècia. "L'èxit d'aquest nou paquet no està garantit al 100%", va advertir. En aquest sentit, el seu ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, fa dies que pregona que d'aquí tres anys podria ser necessari aplicar un tercer programa d'ajudes a Atenes.

Retard del Fons d'estabilització

Però això és mirar massa lluny per a Merkel, que ni tan sols veu "cap necessitat de debatre ara augmentar la capacitat" ni del fons permanent d'estabilitat ESM ni el de rescat provisional EFSF. Això sí, la cancellera es va mostrar disposada a "accelerar" les contribucions alemanyes al mecanisme europeu d'estabilització amb 11.000 milions d'euros aquest any, però la Comissió Europea va anunciar ahir un possible retard.

stats