SEGURETAT
Crònica 10/10/2011

Creix l'ús d'armes de fogueig manipulades per disparar bales

Anna Punsí
2 min
Creix l'ús d'armes de fogueig manipulades per disparar bales

Són rèpliques perfectes de les pistoles reals. Tan calcades a les originals que ni la mateixa policia se la jugaria si l'apuntessin amb una d'aquestes armes. Però que semblin tan autèntiques no és el pitjor. El més perillós és que els delinqüents les manipulen per aconseguir que disparin bales. I cada vegada se'n detecten més. Fa deu dies un home armat amb una pistola detonadora modificada va cometre un crim salvatge: va matar a trets la seva exparella, embarassada, en una església de Madrid.

Conegudes popularment com armes de fogueig, porten cartuxtos de pólvora al carregador, però com que de sèrie tenen el canó obstruït no poden disparar cap projectil. Un cop modificades poden costar més de 2.000 euros, cinc cops més que una pistola de foc autèntica. "Els canvien el canó i de vegades fins i tot modifiquen la recambra per adaptar-hi les bales", descriu Xavier Garrido, sergent en cap de la unitat central de balística dels Mossos d'Esquadra.

Vestit amb bata blanca i amb mentalitat científica, Garrido dirigeix un grup de 7 policies amb la missió d'analitzar les armes, beines, bales i qualsevol fragment que es recull a l'escenari d'un tiroteig i que arriba al seu particular laboratori, al complex central de la policia a Sabadell. Durant el 2010 van peritar 490 armes implicades en algun delicte, de les quals la meitat eren detonadores i 67 havien estat manipulades.

Les armes de fogueig estan considerades peces de col·leccionista i, segons el reglament d'armes, no poden sortir de casa. El gran problema és que comprar-les és molt fàcil. Només cal ser major d'edat i donar el DNI. Trobar una Walther P99 com la de James Bond i com la que porten els Mossos és tan senzill com teclejar model i marca a internet o acostar-se a una armeria. Els botiguers han d'apuntar les dades del comprador i l'arma però no existeix cap registre centralitzat i informatitzat per seguir-ne el rastre. Per això, la policia proposa endurir la normativa: "Tenim una lluita constant per aconseguir que s'introdueixin traves per comprar aquestes armes, així no n'hi haurà tantes al carrer", recomana el caporal Xavier Calàvia, subcap de balística. Els agents treballen cada any en uns 600 expedients. El secret d'aquesta feina, reconeix el cap de la unitat central de balística dels Mossos, és que "malgrat les rèpliques perfectes i en sèrie, no hi ha dues armes idèntiques".

stats