Publicitat
Publicitat

LA TRAMA D'ADOPCIONS IRREGULARS

Un laboratori fa una oferta especial de 90 euros per a possibles nens robats

Creix la demanda de proves d'ADN

Un laboratori d'ADN fa un preu especial de 90 euros als afectats per suposades adopcions irregulars. Ja s'han recollit 150 mostres, que ara es compararan per intentar trobar les famílies biològiques.

Els afectats per la presumpta trama d'apropiació de nens entre els anys 50 i 80 per part de metges, monges i capellans han creat un banc d'ADN que ja arriba a 150 persones, segons el laboratori Genomica, que coordina tot aquest procediment: "Això és molt important perquè pot permetre retrobaments entre familiars", explica una portaveu del laboratori. S'han fet les proves persones que asseguren que són nens robats, mares que busquen els seus fills i altres familiars.

Són tantes les demandes que el laboratori ha fet un preu especial de 90 euros més IVA quan en realitat una prova d'aquestes característiques costa al voltant dels 250 euros. De moment, dels 800 afectats que té l'Associació Nacional d'Adopcions Irregulars (Anadir), gràcies a l'ADN s'han retrobat una mare i la seva filla de Barcelona.

L'Antonio Barroso està a punt de descobrir si per fi ha trobat la seva mare. Serà la quarta vegada que comparen el seu ADN amb una família: "Són moments durs, perquè és inevitable tenir l'esperança que aquesta vegada ho aconseguiràs". Quan l'Antonio, veí de Vilanova i la Geltrú (Garraf), va sortir per primera vegada a la televisió, va rebre la trucada d'una dona que assegurava que podria ser la seva mare: "Va ser horrible, vaig connectar amb aquella dona, creia que era la meva mare". Però les proves d'ADN no fallen i no ho era. L'Antonio va ser dels primers a fer-se les proves d'ADN.

Va néixer el 28 de febrer del 1972. Fa quatre anys va saber que podia ser un nen robat perquè la seva mare li va acabar confessant que havia pagat per ell 200.000 pessetes a una monja. Va arribar una segona trucada i també la il·lusió. De nou, els resultats van ser negatius. Fa unes setmanes, una dona li va trucar i li va dir que per la data de naixement podia ser la seva mare. "Ja no vaig voler tornar-me a il·lusionar". Les proves tampoc van trobar coincidències.

Però fa unes dies, va tenir notícies d'un jove veí de València: "Quan el vaig sentir per telèfon, vaig notar una sensació estranya, té la mateixa veu que jo, crec que aquesta vegada serà diferent". L'Antonio té esperances que sigui el seu germà biològic i aquesta setmana es farà les proves d'ADN. Serà la quarta vegada que el jove té esperances de retrobar els seus familiars.

El laboratori té desenes de peticions i el procés per comparar l'ADN d'una persona triga una mitjana de 15 dies després que al pacient li prenguin mostres d'ADN. Especialistes del laboratori Genomica es van desplaçar ahir a Sevilla per agafar mostres d'una trentena de persones. "És per estalviar les despeses de correu, ja que la prova s'ha d'enviar a Madrid, on hi ha el laboratori", va explicar una portaveu.

De moment, però, hi ha farmàcies adscrites on es poden fer les proves. Es tracta de la primera vegada que el laboratori recull mostres d'ADN de manera col·lectiva als afectats d'Anadir i pròximament vindran a Catalunya on, segons diu l'associació, hi ha molts afectats de les quatre demarcacions.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT