LES CONSEQÜÈNCIES DEL CAS RUBY A ITÀLIA
Crònica 04/02/2011

Creix el malestar femení pels escàndols sexuals de Berlusconi

E. Povoledo / R. Donadio
2 min
Una dona pinta una màscara de Berlusconi en una fàbrica de caretes al Brasil. El cas Ruby ha provocat la ira de les dones a Itàlia.

The New York Times / Roma.El primer ministre d'Itàlia, Silvio Berlusconi, ha dit que li fan riure els seus últims escàndols sexuals, en què la fiscalia investiga si va pagar diners a canvi de sexe a dones joves, entre les quals hi ha una noia de disset anys amb el sobrenom de Ruby Robacors.

Tot i això, a mesura que aquest escàndol es destapa i omple els mèdia amb imatges de dones joves al seu voltant, Berlusconi es troba per primera vegada en la seva llarga carrera que un nombre creixent d'habitants a Itàlia no riu amb ell: les dones. El descontentament entre la població femenina puja cada cop més en contra d'una política italiana tradicionalment dominada pels homes i perduda en discussions bizantines.

Unes 73.500 persones han signat una petició al web del diari d'esquerres L'Unità per demanar a les dones italianes que diguin "Ja n'hi ha prou" a Berlusconi. Una manifestació a Milà dissabte passat va aplegar centenars de persones, i s'ha convocat una protesta organitzada per dones per al 13 de febrer.

"Hi ha una altra Itàlia", va proclamar al gener Emma Marcegaglia (la primera dona que presideix la Confederació General de la Indústria Italiana, Confindustria, i una de les poques dones italianes que tenen rellevància política), en una entrevista a la televisió. Avui dia, una ràbia que es cou des de fa temps augmenta entre els que asseguren que senzillament no s'identifiquen amb les imatges predominants de la dona a Itàlia: les veline , noies que des dels vuitanta han estat el segell de les televisions de Berlusconi.

L'últim escàndol ha accentuat la frustració sobre el ventall aparentment limitat de rols reconeguts com a adequats per a les dones.

Itàlia és a la cua dels socis de la Unió Europea en indicadors d'igualtat com l'atur femení o les dones en posicions de lideratge. I les dones indignades afirmen que l'últim escàndol ofereix un missatge preocupant: la manera com una dona tira endavant a Itàlia és venent-se l'ànima, i fins i tot el cos, als homes amb poder. Dècades després que el moviment feminista ajudés a portar canvis significatius, com ara l'avortament legal i el divorci, algunes persones argumenten que les dones a Itàlia estan en una situació pitjor ara que en el passat.

stats