Crònica 22/03/2011

Creix la pressió al reactor 3 de Fukushima

Ken Belson / Hiroko Tabuchi / David Jolly
2 min

The New York Times / TòquioEls esforços per estabilitzar la central nuclear de Fukushima, afectada pel terratrèmol i el tsunami de l'11 de març, es van encallar ahir quan els enginyers van descobrir que la maquinària fonamental d'un reactor necessita una reparació. El procés durarà dos o tres dies, segons el govern japonès.

Un equip d'operaris que intentaven reparar el reactor 3 van ser evacuats a la tarda després que en sortís un fum gris, va informar el vicesecretari del govern japonès, Tetsuro Fukuyama. Però no es va sentir cap explosió i l'emissió de fum va acabar al voltant de les sis de la tarda, segons la cadena nipona NHK.

Sobre un altre incident a banda, aquesta mateixa televisió va citar l'Agència de Seguretat Nuclear i Industrial del Japó per informar que un fum blanc sortia de l'edifici del reactor 2, on la maquinària necessita reparació. No es van detectar nivells significativament més alts de radiació al voltant dels dos reactors, va assegurar Fukuyama.

Centenars de treballadors de la companyia Tokyo Electric Power (Tepco), propietària de la central nuclear de Fukushima Daiichi, van treballar durant tot el cap de setmana per connectar una línia d'alt voltatge de més d'un metre i mig de llargada al reactor 2, a l'espera de restablir el sistema de refrigeració que podria ajudar a rebaixar la temperatura al reactor i la piscina del combustible gastat.

Després de connectar aquesta línia diumenge, els enginyers van descobrir ahir que encara no tenien prou energia per posar en marxa completament els sistemes que controlen la temperatura i la pressió a l'edifici que acull el reactor, segons membres de l'Agència de Seguretat Nuclear japonesa.

Els enginyers també van intentar reparar el sistema de ventilació a la sala de control que es fa servir per vigilar les condicions als reactors 1 i 2. Quan s'acabin aquestes feines, l'empresa Tepco podrà començar a netejar l'aire d'aquesta sala perquè els treballadors puguin tornar-hi a entrar i començar a fer servir l'equip que hi ha a dins per controlar les condicions als dos reactors.

Un membre de la Comissió Reguladora Nuclear dels EUA, William Borhcardt, va assegurar ahir que aquests reactors estaven massa danyats perquè els sistemes de refrigeració es poguessin posar en marxa de nou ràpidament, fins i tot quan es restableixi l'electricitat. Però també va dir que la situació a la planta era "a prop d'estabilitzar-se".

L'Agència de Seguretat Nuclear del Japó va informar que part de l'aigua usada per apagar els reactors danyats havia arribat a la costa propera i que les autoritats investigaven els nivells de radiació a l'aigua. I es van trobar traces de material radioactiu a l'illa d'Hokkaido.

stats