EL GOVERN I LA CONSULTA SOBIRANISTA
Crònica 04/02/2011

Creix la pressió interna perquè Mas voti el 10-A

El sector sobiranista de CDC no té el mateix "dilema" que Mas sobre la conveniència o no de votar en la consulta del 10-A. No entenen que la seva aposta pel dret a decidir exclogui aquesta simbòlica data.

Roger Tugas
2 min
Artur Mas, amb Duran i Lleida i dirigents del PNB, en la manifestació del 10 de juliol que defensava el dret a decidir de Catalunya.

Barcelona.Les pressions internes que han de convèncer el president Artur Mas perquè voti en la consulta sobre la independència del 10 d'abril a Barcelona ja han començat. Diversos líders de CDC es van afegir ahir a l'opinió que dimarts va emetre Agustí Colomines, director de la fundació del partit, la CatDem, que va considerar que seria un "error" que Mas no hi participés. Les adhesions es van fer sentir des del pont de comandament del partit, les joventuts i el seu sector sobiranista. De fet, el convenciment que finalment acabarà votant cada cop està més estès entre els dirigents.

El primer en referir-s'hi va ser el president de CiU al Parlament i número dos de Mas a CDC, Oriol Pujol, que va reconèixer que ell participarà a la consulta, ja que no arrossega "cap dilema", contràriament al que va expressar Mas la setmana passada. El futur secretari general de CDC ha marcat últimament perfil respecte del Govern -dimarts va assegurar que "pràcticament no es poden ni pagar les nòmines de la Generalitat" i va ser matisat pel portaveu de l'executiu, Francesc Homs-i ahir hi va tornar en afirmar que, malgrat que "té una responsabilitat a CiU", ell pot "actuar amb llibertat de consciència". "Puc votar el que em sembli millor", va dir. Una afirmació que suposa un toc d'atenció a Mas, que ha reconegut que el càrrec que exerceix no li permet actuar segons la seva voluntat particular, sinó pensant en els catalans que representa.

Un altre pol de pressió són les joventuts de CDC, les JNC, obertament independentistes. En declaracions a l'ARA, el seu president, el diputat Gerard Figueras, va animar Mas "a votar i a fer-ho en sentit afirmatiu" i es va mostrar convençut que finalment ho faria. Com Pujol, creu que, malgrat ser president, "ha de poder votar com un ciutadà més" i, lligant-ho amb el nou rumb sobiranista de CDC, va defensar que el gest "seria coherent amb el discurs del dret a decidir que defensa Mas, la màxima expressió del qual és l'autodeterminació".

L'impulsor de la Plataforma per la Sobirania, que agrupa militants independentistes de CDC, Víctor Tarradellas, també creu que el president "hauria de votar", tot i que reconeix que "és ell qui ha de decidir-ho". Sigui com sigui, està convençut que "el dia que sigui oficial", Mas "segur" que participarà i recorda que "sempre ha dit que votaria ".

La proposta de SI espera informe

Aquest referèndum vinculant es podria accelerar si prospera la proposta de llei que va presentar dimecres Solidaritat Catalana de proclamar la independència. És molt improbable que aquesta proposta vegi la llum, tot i que Pujol no va negar en principi el suport del seu grup, sinó que va recordar que caldrà esperar l'"informe jurídic de la mesa del Parlament [CiU hi té majoria absoluta]" respecte a la proposta abans de tramitar-la. Serà llavors quan CiU decidirà què vota. Però la proposta difícilment superarà el primer tràmit i així la federació evitarà pronunciar-se en ferm sobre una qüestió en què el seu líder encara no sap si votar de manera simbòlica.

stats