RETALLADES EL PP ESPERA
Crònica 23/11/2011

Creix la pressió perquè Rajoy digui què vol fer

Institucions europees, agències de qualificació i premsa internacional reclamen a Rajoy que anunciï amb urgència què farà. L'Íbex-35 cau sota els 8.000 punts i el Tresor paga més que Grècia pel deute.

Miquel Codolar
4 min
AÏLLAT I CONCENTRAT
 El president electe del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va passar el dia tancat  al despatx responent trucades, conversant amb els seus col·laboradors més propers  i recollint informació per preparar el discurs d'investidura.

MADRID.Quaranta-vuit hores després del missatge de la nit electoral, Mariano Rajoy segueix sense donar senyals de vida. I va per llarg, perquè la seva intenció és "esgotar els terminis", segons fonts del PP. Fins al debat d'investidura, el 16 de desembre, no donarà noms del futur executiu ni concretarà mesures. Oficialment només n'expliquen una: complir amb l'objectiu del dèficit del 4,4% per a l'any vinent examinant totes les partides i retallant el que calgui menys les pensions. Abans de concretar més, volen conèixer la situació dels comptes de l'Estat.

Però els mercats no saben esperar. Ahir l'Íbex-35 es va enfonsar fins a caure per sota de la barrera psicològica dels 8.000 punts, cosa que no passava des de fa dos mesos. Però la prova de foc era la subhasta de lletres a tres i sis mesos per obtenir 2.980 milions, en què el Tresor va haver de doblar els interessos de l'última vegada, fins a més del 5% -més alts que els de Grècia-. La prima de risc tampoc va millorar. El diferencial entre la rendibilitat del deute espanyol i l'alemany va tancar en vermell, amb 469 punts, cinc més que dilluns.

Vol el permís de Merkel

Es trobaran el 8 de desembre per acordar què cal fer a l'Estat

Davant l'empitjorament de la situació econòmica espanyola, Rajoy va rebre una allau de peticions perquè es posi davant d'un micro i comenci a explicar què pensa fer per millorar les coses. El president de l'Eurogrup i primer ministre de Luxemburg, Jean-Claude Juncker, va exigir-li rapidesa perquè el resultat electoral no resoldrà la crisi per si mateix, ja que "els mercats en això ja hi confiaven des de fa setmanes".

Al matí la cancellera alemanya, Angela Merkel, advertia a Rajoy amb un telegrama que els resultats electorals eren "un mandat clar del poble espanyol per adoptar les mesures de reforma necessàries" i demanava aplicar-les "ràpidament". Rajoy, pacient, amb la intenció de no anunciar res públicament abans de comptar amb el vistiplau de Merkel, ja hi ha concertat una cita. Es veuran durant la cimera del PP europeu que comença a Marsella el 7 de desembre, en què també ha quedat amb altres líders europeus. La intervenció de Rajoy al plenari de la cimera del PP europeu serà el dia 8 al migdia, unes hores abans d'agafar l'avió per anar a Brussel·les, on se celebrarà una reunió prèvia a la cimera europea del dia 9.

Les agències esperen

Standard & Poor's i Fitch critiquen sense canviar la nota

Les agències de qualificació, que puntuen la solvència espanyola, van expressar a Rajoy una exigència encara més difícil de complir. Volen sorpreses. Fitch va advertir a Rajoy que per millorar les expectatives dels mercats ha de "sorprendre positivament els inversors amb un programa de reformes fiscals i estructurals ambiciós i radical". Tot i que la "clara majoria" obtinguda pel PP podria "facilitar reformes a llarg termini", Standard & Poor's va criticar que a la campanya Rajoy "no ha especificat mesures concretes" i li va recomanar que actuï "aviat". Les dues agències de moment esperen i mantenen la nota de l'Estat.

El mateix missatge d'urgència apareixia a la premsa anglesa. "Rajoy ha aconseguit la majoria absoluta; ara l'ha de fer servir", deia The Wall Street Journal. El Financial Times advertia que "el nou president s'ha de moure de pressa i de manera contundent". Els agents econòmics i polítics reclamen una mostra de decisió i una aposta per unes mesures nítides amb l'esperança que d'aquesta manera es pugui recuperar la confiança. Però Rajoy manté el silenci.

Ocupat amb el traspàs

Sáenz de Santamaría i Jáuregui tenen avui la primera reunió

El rei va firmar ahir el decret perquè el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i els seus quinze ministres segueixin en funcions fins a la presa de possessió del nou executiu. Això vol dir que va començar el traspàs de poders. El gruix de la feina el tindran Soraya Sáenz de Santamaría, del PP, i Ramon Jáuregui, del PSOE, que avui a les onze del matí mantindran la primera reunió sobre aquesta qüestió a la Moncloa.

Però no només aquesta qüestió va mantenir ocupat Rajoy. Tancat al despatx, fonts del PP van explicar que va estar enganxat al telèfon i mantenint breus reunions amb els seus col·laboradors per conversar també sobre la concreció d'unes mesures econòmiques que no podrà aplicar fins a les dues últimes setmanes de desembre, quan podrà presidir el primer consell de ministres, el 23 de desembre. La majoria absoluta li permetrà agilitar els tràmits dels reials decrets lleis, ja que mai perdrà cap votació.

Les primeres mesures

No permetrà que les autonomies impedeixin complir l'objectiu

Una de les primeres decisions del nou executiu serà el decret llei de pròrroga dels pressupostos, un text que haurà d'incloure l'increment de les pensions similar a l'IPC, si compleix el que va anunciar, i el sou dels funcionaris públics. Les altres prioritats immediates del futur president espanyol són la reforma del sistema financer fomentant noves fusions, una reforma laboral per reduir el número de contractes i, sobretot, l'austeritat. Per enviar un missatge clar de compliment amb l'objectiu de dèficit, entre les primeres mesures hi haurà una llei orgànica d'estabilitat pressupostària per limitar la despesa de l'Estat i les autonomies imposant retallades, si cal. No permetrà que les comunitats -cal tenir en compte que la majoria són del PP- li impedeixin complir amb Europa, i per això vol tutelar la reducció del dèficit.

stats