Crònica 20/01/2011

Crida a desconvocar la manifestació

Revés a la manifestació de dissabte a Salt. La federació d'entitats marroquines a Catalunya ha fet una crida perquè es desconvoqui en considerar que només servirà per criminalitzar tot el col·lectiu.

Carles Arbolí
2 min
Salt té més d'un 40% d'immigració i això es visualitza en la vida quotidiana.

BarcelonaEl president de la Federació d'Entitats Catalanes d'Origen Marroquí i exdiputat del PSC al Parlament, Mohamed Chaib, va enviar ahir un torpede de conseqüències imprevisibles contra la convocatòria de la manifestació de dissabte a Salt. Quan falten només dos dies per a la mobilització, i en plena cursa contra rellotge per aconseguir que totes les entitats i associacions d'immigrants s'hi afegeixin, Chaib va demanar ahir que la marxa es desconvoqui per "contraproduent" i en considerar que només servirà per per "criminalitzar" tot el col·lectiu. L'exdiputat socialista explica: "Molts catalans d'origen marroquí m'han fet arribar que se'ls està posant entre l'espasa i la paret, perquè si no van a la manifestació els acusaran de no donar suport a la convivència". I va afegir: "La convivència no es demana, sinó que es construeix cada dia".

Aquest posicionament topa amb la voluntat de les associacions que han convocat la manifestació per dissabte, que busquen la unitat, i caldrà veure quin efecte tenen les declaracions de Chaib en la participació dels col·lectius de nouvinguts. D'entrada, l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, militant socialista com Chaib, va reafirmar ahir que assistirà a la concentració.

Per la seva banda, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va posar més llenya al foc vinculant els incidents amb l'alt percentatge d'immigració. Al seu bloc, Duran es pregunta: "Què passa a Salt?" I respon: "Doncs senzillament que hi ha un excés de població estrangera, del qual són responsables tant el PP com el PSOE, que no només no han sabut controlar la immigració, sinó que han fet regularitzacions quan els ha convingut, els uns i els altres".

El dirigent de CiU creu que a Salt la població autòctona pateix les conseqüències, "tant dels qui no es volen integrar, com de les persones que volen fer-ho, però que algun líder local dels col·lectius d'immigració els ho impedeix amb estils propis de la màfia italiana". Duran diu que és fàcil titllar de racistes els ciutadans autòctons de Salt, i afegeix: "M'agradaria veure qui pot aguantar l'explosiva situació".

stats