Crònica 12/02/2012

Crida desesperada del govern per aturar la rebel·lió política

La plaça Sintagma d'Atenes viurà avui una revolta política i social. El Parlament ha de donar el sí a un dràstic acord de retallades que milers de persones rebutjaran en una protesta multitudinària.

C.c.
2 min
Imatge d'una televisió retransmetent en directe el discurs del primer minitre Papadimos.

ATENESOn no hi arriba la política, hi arriba la disciplina de partit. Socialistes i conservadors van amenaçar ahir d'expulsar els diputats que s'oposin al nou acord d'austeritat que ha de garantir el pagament del segon rescat per a Grècia. Les dues formacions del govern tecnòcrata de Lukàs Papadimos van cridar a files els seus diputats per evitar noves dissensions, que en les últimes 48 hores han fet trontollar el govern.

El primer ministre va tornar a comparèixer ahir a la nit en directe per la televisió en una nova crida desesperada al suport de la població. Papadimos va advertir que si el Parlament no aprova avui les condicions pel nou rescat multimilionari, els grecs hauran de fer front a una retallada encara més dràstica del seu nivell de vida i a una escassetat imminent en el subministrament de petroli i de medicaments. "Estem a un sospir del nivell zero", va dir dramàticament el primer ministre.

Per frenar la rebel·lió política, el líder de la conservadora Nova Democràcia, Andonis Samaràs -favorit a totes les enquestes per a les pròximes eleccions-, va amenaçar els seus diputats dient que qui s'oposi al rescat "no serà candidat a les pròximes eleccions". Samaràs, que fins ara sempre havia atacat les polítiques d'austeritat perquè considerava que havien enfonsat Grècia en una recessió encara més profunda, reclamava ahir l'aprovació d'aquest nou paquet de retallades per valor de 3.300 milions d'euros només aquest any.

El Pasok i Nova Democràcia tenen la majoria del Parlament i, malgrat la rebel·lió controlada d'alguns dels seus coreligionaris i l'oposició generalitzada dels grecs, els analistes donen per fet que l'acord presentat dijous a Brussel·les passarà el filtre de la cambra. Caldrà veure, però, com es despleguen unes mesures tan dràstiques en tan poc temps.

Reducció de salaris

Es retallarà un 22% el salari mínim interprofessional

És la mesura més impopular. El salari mínim patirà una reducció del 22% i baixarà fins a poc més de 510 euros bruts. En el cas del salari per als menors de 25 anys, la retallada serà del 35%. Es congelaran les pagues per antiguitat dels funcionaris.

Sector sanitari

Reducció de la despesa farmacèutica

La despesa en farmàcia s'emporta el capítol més gran de la retallada, que també pretén estalviar 50 milions d'euros en el pagament de les hores extres al metges.

Sector públic

Reducció de càrrecs, d'inversió pública i de despesa militar

Grècia haurà de tenir 150.000 funcionaris menys el 2015. Hi haurà 300 milions d'euros menys per al pressupost de Defensa.

stats