Crònica 20/04/2012

Crida unànime per retirar l'euro per recepta

Metges, farmacèutics i infermeres fan pinya i reclamen al Govern que retiri el tiquet moderador. El PP, que amb la seva abstenció va permetre l'aprovació de la taxa, ara demana que no s'apliqui.

L.b.
2 min
Crida unànime per retirar l'euro per recepta

BARCELONA.Tant el sector sanitari com tots els partits polítics, excepte CiU, van coincidir ahir a rebutjar la taxa de l'euro per recepta i demanar-ne la retirada per evitar que els catalans paguin dues vegades pels fàrmacs ara que l'Estat també introduirà el copagament farmacèutic en funció de la renda.

El sindicat Metges de Catalunya en va exigir l'eliminació en considerar "injust" que els catalans hagin de pagar un sobrecost addicional pels medicaments, per culpa de la "precipitació" del Govern en aprovar-ho abans de conèixer les mesures del ministeri de Sanitat, va dir el vicepresident del sindicat, Francesc Duch. En la mateixa línia, el vicepresident del Col·legi de Farmacèutics, Jordi de Dalmases, va qualificar d'"excessiu" que els catalans, "que ja han de pagar més que altres ciutadans de l'Estat per alguns serveis, com les autopistes, també hagin de pagar més per la sanitat". I va qüestionar que el nou copagament es pugui posar en marxa en dos mesos. "No pot ser que els pacients d'aquí estiguin més castigats perquè, a més, ja s'han fet mesures de contenció i un esforç", va dir el vicepresident del Col·legi de Metges, Jaume Padrós. No obstant, considera que el copagament en funció de la renda és "més just" que l'actual però va demanar que no es castigui doblement els pacients crònics ni les rendes més baixes. El Col·legi d'Infermeres va recordar que aquí "ja fa dos anys que s'han pres mesures". I Albert Jovell, del Fòrum Català de Pacients, va proposar gravar més productes com el tabac o l'alcohol, per obtenir més ingressos, en comptes d'aplicar l'euro per recepta.

El PP en demana ara la retirada

El Partit Popular, que amb la seva abstenció al Parlament va fer possible que s'aprovés el "tiquet moderador", també va demanar al Govern que el retiri."En el seu moment ja hi vam estar en contra, perquè vam pensar que no era lògic que els catalans paguéssim una cosa que no pagaven a la resta d'Espanya", va dir ahir Enric Millo, portaveu del PPC.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va anunciar que faran "tot el que estigui a les seves mans" per evitar que s'apliqui i Iniciativa presentarà una proposició de llei al Parlament perquè s'elimini el pagament per recepta. ERC, per la seva banda, va lamentar "la submissió del departament de Salut a la presa de decisions del ministeri de Sanitat".

stats