Crisi humanitària
Crònica 18/01/2012

La lentitud en la resposta dels governs va provocar milers de morts a la Banya d'Àfrica

2 min
Crisi humanitària

50.000 morts en menys de mig any

Avui dia més de 13 milions de persones segueixen patint els efectes de la greu crisi alimentària de la Banya d'Àfrica. Sis mesos després que saltessin totes les alarmes, un informe de les organitzacions Intermón Oxfam i Save the Children publicat avui calcula que entre 50.000 i 100.000 persones van morir a la regió entre l'abril i l'agost del 2011, quan la sequera va assolar aquesta zona, especialment concentrada a l'estat fallit de Somàlia, i va provocar fam extrema i milers de desplaçats. La meitat dels morts van ser nens de menys de 5 anys.

Falta de resposta occidental

Segons l'informe, la causa principal del balanç desolador és la "falta d'una acció decisiva" de la comunitat internacional quan els anomenats sistemes d'alerta precoç van avisar de la gravetat de la situació. De fet, aquests sistemes -per exemple, les dades de producció de cereals o les previsions de pluja- ja van pronosticar que una emergència era probable l'agost del 2010, però la resposta no va activar-se fins al juliol de l'any passat, cosa que va provocar "milers de morts innecessàries i milions extres d'euros gastats". El document apunta que la por que l'ajuda no arribés als que la necessitaven va fer que l'acció de les agències humanitàries i els governs es demorés. Molts donants van exigir proves de la catàstrofe abans d'actuar.

Gestionar riscos, més eficient i barat

La Declaració per acabar amb la fam extrema , subscrita per personalitats com el primer ministre de Kènia, Raila Odinga, i la comissària europea per a Assumptes Humanitaris, Kristalina Gerogieva, és una crida als governs a revisar els seus models de resposta a les crisis d'aquest tipus. Segons les dues ONG, s'estalviarien recursos -i les actuacions serien més eficients- si es gestionessin "els riscos, no les crisis". En aquest sentit, l'informe atribueix als governs la "responsabilitat" cap a les persones atrapades en catàstrofes d'aquest nivell.

La crisi més greu del món continua

Avui la de la Banya d'Àfrica continua sent la crisi de fam més grau del món, amb centenars de milers de persones en situació de risc, tal com alerten les ONG. Segons l'ONU, a Somàlia la desnutrició va augmentar del 16,4% al 36,4% el 2011. El llindar considerat crític és del 15%, de manera que a principis de l'any passat, uns quants mesos abans de l'atenció internacional, la situació ja era extrema.

stats