MÉS COL·LAPSE ALS TRIBUNALS
Crònica 10/03/2011

Crit d'alerta als jutjats catalans

Un jutjat de Valls demana "paciència". Un altre de Tarragona parla de deixar "l'oficina buida". Són només exemples de les circulars internes que han emès alguns tribunals a causa de les retallades de personal.

Laia Espín
2 min
La saturació als tribunals catalans anirà en augment amb la retallada de personal. A  la imatge, l'acumulació d'expedients al jutjat mercantil de Tarragona.

Barcelona.El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va alertar fa una setmana, en una reunió que van mantenir representants de la judicatura i del govern català, que la decisió de no cobrir les vacants dels jutjats per acomplir la contenció de despesa pot abocar la justícia de Catalunya a una situació insostenible. Restriccions de personal sumades a una justícia ja saturada, amb un 50% d'interinitat del personal i una estructura de l'oficina judicial que s'ha d'adaptar al segle XXI, han donat com a resultat que diverses oficines judicials hagin decidit reestructurar la seva feina.

Segons ha pogut saber el diari ARA, a Tarragona dos jutjats penals i un de primera instància i instrucció han acordat formalment prioritzar les actuacions urgents. En alguns casos, els acords dictats, als que ha tingut accés aquest diari, posen en evidència que si una persona ha de sortir momentàniament "l'oficina es queda buida". Tanmateix, altres exemples d'inoperativitat dels jutjats són la impossibilitat, segons diu un acord d'un secretari judicial, de portar a terme l'agenda d'assenyalaments del 2011.

A les iniciatives de Reus i Tarragona se li suma un jutjat de primera instància de Valls que també ha decidit crear un pla específic de treball i ha demanat tant a procuradors com a advocats "paciència". Ahir mateix, els funcionaris dels jutjats de Reus, Barcelona i Lleida protestaven per les retallades. Aquests últims van amenaçar de copiar la iniciativa de Reus i no atendre el públic.

Aquesta situació de la justícia afecta el ciutadà i també els professionals vinculats a l'administració. El degà del Col·legi d'Advocats de Tarragona, Antonio Salas, ha alertat que els assumptes encara es retardaran més. D'altra banda, el degà de Reus, Pere Lluís Huguet, ha recordat que la justícia és un servei bàsic per al ciutadà, i per aquest motiu s'ha mostrat esperançat a arribar a un acord amb la conselleria per reprendre l'atenció al públic. Tarragona sembla que és la demarcació on més es noten les retallades del Govern, però el degà del Col·legi d'Advocats de Girona, Carles McCragh, també ha emfatitzat que les oficines judicials gironines no s'escapen de suspensions de judicis i compareixences.

La justícia, ho diuen els actors implicats, ha d'adaptar-se als nous temps, però de moment, ja ho augurava la consellera de Justícia, Pilar Fernàndez Bozal, dimarts, "es poden repetir situacions similars a la de Reus perquè només es poden cobrir la meitat de les places vacants". Tot i això, han acordat mesures de mobilitat i flexibilitat.

stats