GUERRA A LÍBIA
Crònica 13/04/2011

Crítiques a l'OTAN dins la coalició anti-Gaddafi

El ministre d'Afers Estrangers francès, Alain Juppé, va lamentar ahir que l'OTAN no fa prou per fer caure Gaddafi, i el seu col·lega britànic va demanar "més esforços" als països de la coalició.

Marc Vidal
2 min
Un combatent rebel acompanyat del seu fill a la ciutat d'Ajdabia, a l'est de Líbia, on hi ha el front de guerra entre l'exèrcit libi i els opositors a Gaddafi.

"No fa prou". El ministre d'Afers Estrangers francès, Alain Juppé, va lamentar ahir amb aquestes paraules que l'OTAN no s'acabi de creure la intervenció a Líbia i actuï, segons ell, a mig gas. "L'Aliança Atlàntica va voler prendre el lideratge de l'operació i ho vam acceptar", va dir Juppé en una frase que va sonar a retret. França es va resistir fins a l'últim minut a cedir protagonisme a l'OTAN i ara veu, impotent, com la campanya militar a Líbia s'allarga i hi ha poques perspectives d'una resolució.

Les crítiques de Juppé a l'OTAN van venir acompanyades de les del ministre d'Afers Estrangers britànic, William Hague, que va reclamar ahir a tots els països que participen en la coalició anti-Gaddafi que "incrementin els seus esforços" i facin com ell, que ha enviat més tropes a Líbia per fer caure Gaddafi. I entre els al·ludits, Espanya. Ahir el secretari d'estat d'Afers Europeus, Diego López Garrido, no va tancar la porta a l'enviament de reforços, si cal, tot i que va assegurar que l'operació de l'OTAN "s'està desenvolupant bé, no hi ha res a revisar ara per ara", va dir.

El cert és que ben pocs dels països que participen a la coalició contra Gaddafi estan realment implicats en els atacs diaris contra l'exèrcit libi. Són bàsicament França i el Regne Unit, i en menor mesura els Estats Units, els que porten a terme la intervenció. La resta tenen un paper més aviat testimonial.

L'OTAN es defensa

L'Aliança Atlàntica es va defensar ahir de les crítiques franceses assegurant que actua "amb vigor i en el marc de l'actual mandat de l'ONU". Un general d'altra graduació de l'OTAN ho va resumir amb una frase: "Amb els mitjans que tenim, fem una bona feina". L'Aliança Atlàntica fa una mitjana de 150 sortides aèries cada dia, algunes de les quals acaben en bombardejos. Ja en van gairebé 2.000. I el ritme, ho diuen les xifres que dóna la mateixa OTAN, no ha baixat des del primer dia de la intervenció.

Amb aquest ambient enrarit, i l'exèrcit libi mantenint l'ofensiva i el setge contra diferents ciutats controlades pels rebels, aquesta és una setmana decisiva de cites entre els països de la coalició anti-Gaddafi. Avui dimecres a Doha (Qatar) hi ha una reunió dels països que donen suport a la intervenció. I entre dijous i divendres es trobaran a Berlín els ministres d'Afers Estrangers de l'OTAN. Dues cites dels aliats per intercanviar impressions i repensar l'estratègia a seguir a Líbia, on res, fins ara, ha fet moure de la cadira Muammar al-Gaddafi.

stats