PROCÉS D'AMPLIACIÓ DE LA UE
Crònica 26/06/2011

Croàcia entrarà a la UE amb condicions

Anna Valldeperas
3 min
Croàcia entrarà a la UE amb condicions

ZagrebLa setmana que es tanca avui ha estat molt intensa políticament a Croàcia. S'han celebrat els 20 anys de la independència del país amb el regust dolç de l'aprovació per part dels 27 de l'entrada del país a la UE prevista per l'1 de juliol del 2013. Els 27, tot i aprovar l'adhesió, adverteixen que hi haurà un control estricte de la bona implementació de les reformes exigides per entrar a la UE per no repetir els errors del passat, sobretot amb l'ampliació a 10 països el 2004 i la posterior, el 2007, de Romania i Bulgària.

Segons el calendari previst, aquest mes i sota la presidència hongaresa, Croàcia tancarà oficialment les negociacions. Abans d'acabar l'any, la UE i Croàcia firmaran el tractat d'adhesió. Però aquest últim pas no es pot donar sense un sí en referèndum a Croàcia sobre la integració. A més, tots els estats membres de la UE hauran de ratificar l'adhesió de Croàcia abans de la seva integració el juliol del 2013. I Eslovènia i Bulgària ja es disputen ser el primer país a fer-ho. La primera ministra croata, Jadranka Kosor, vol firmar l'adhesió el 9 de desembre però deixa oberta la data de celebració del referèndum.

Si bé tot sembla tenir data en el calendari, hi ha un tema que s'haurà de tancar dimecres, en l'última trobada oficial dels 27 sota la presidència hongaresa. I és que coincidint amb el final de les negociacions es coneixeran els detalls del sistema de control sobre la implementació de les reformes exigides per la UE, que es preveu que estigui vigent fins a l'ingrés del país el 2013 i que no s'allargarà més enllà, com demanava França, entre altres països.

L'experiència del passat

Aquest mecanisme és fruit de la mala experiència en la posada en marxa de canvis legislatius promesos per Romania i Bulgària durant la negociació amb la UE, que finalment va costar molt que s'acabessin duent a terme.

La premsa croata destaca que el control se centrarà en la reforma judicial, les competències de mercat i la lliure circulació. A Croàcia, hi continua una delegació de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) que treballa braç a braç amb les autoritats nacionals per garantir l'èxit de les reformes en el camp judicial. La detenció fa uns mesos de l'ex-primer ministre, Ivo Sanader, a Àustria, acusat de malversació de fons públics i de tràfic d'influències i pendent d'extradició, ha obert una capsa de Pandora plena de polítics corruptes que sembla no tenir fi.

Però tot i aquest sistema de control estricte, els polítics croats s'entreguen a les exigències europees amb l'únic objectiu de tancar el més aviat possible el llarg procés d'integració. Al·leguen que fins ara han treballat molt i que si s'ha arribat fins a les portes de la UE és perquè han fet les coses bé. Però tot i que encara li queden alguns passos per assolir el màxim èxit nacional després de la independència, Croàcia cada vegada es veu més a prop d'Europa i entén que aquest camí no té retorn.

Aniversari de la independència

Ahir va fer just 20 anys que el Parlament croat va proclamar la independència de la República després de fer un referèndum. El govern va preguntar aleshores als electors si volien continuar integrats a Iugoslàvia o si, pel contrari, preferien independitzar-se. El 80% de la població va anar a votar i el 93% ho va fer a favor de la independència.

I el país tancarà aquest any amb un nou referèndum per ratificar l'entrada a la UE. Tot i que no a tots els croats els entusiasma la idea de formar part dels 27, ja que els preocupa la immigració i la pèrdua d'identitat, les previsions indiquen que votaran que sí, perquè entenen que el millor pel país és formar part del que llavors ja serà, amb ells, el grup dels 28.

stats