AMPLIACIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA
Crònica 21/04/2011

Croàcia s'acosta a la UE enmig d'un euroescepticisme creixent

Croàcia negocia contra rellotge que Brussel·les la consideri "apta" per entrar a la UE. El malestar de Zagreb per la sentència del TPI que condemna un dels seus herois nacionals ha enrarit les converses.

Esther Moix
2 min
Veterà de guerra croat en vaga de fam des de fa dies com a protesta per la sentència del TPI.

Brussel·les.La Unió Europea i Croàcia han avançat aquesta setmana en les negociacions d'adhesió del país balcànic. Zagreb ha aconseguit passar l'examen europeu pel que fa a l'adaptació de la seva política agrícola i regional. En total, la negociació consta de 35 capítols per matèries, dels quals ja n'ha aconseguit passar la majoria. Les converses, però, s'han enrarit políticament per la condemna del Tribunal Penal de l'Haia, divendres passat, contra l'exgeneral croat Ante Gotovina per crims de guerra. Una sentència que el govern de Zagreb vol apel·lar.

Els pròxims mesos són crucials. Un cop resolt el conflicte fronterer amb Eslovènia, els exàmens més difícils que el govern croat encara ha d'afrontar són precisament els relatius a la lluita contra la corrupció i la cooperació judicial amb el Tribunal Penal per a l'Antiga Iugoslàvia. Pel que fa a la reforma del sistema judicial i la lluita contra la corrupció, el comissari europeu per a l'Ampliació, Stefan Fule, va deixar clar aquesta setmana que encara hi ha "carències" que cal millorar.

Revisió del passat

En el capítol de la cooperació amb el TPI, aconseguir convèncer Brussel·les tampoc serà fàcil. Segons una enquesta realitzada després del veredicte de l'Haia, que condemnava l' heroi croat de la guerra dels Balcans a 24 anys de presó per pertànyer a "una empresa criminal conjunta", un 93% dels ciutadans croats consultats van considerar que la sentència era "injusta". El sentiment euroescèptic ha crescut entre la població. De fet, durant les protestes al carrer per la decisió de la justícia internacional, es van cremar algunes banderes europees.

La pèrdua d'il·lusió de molts croats per unir-se al club comunitari podria acabar bloquejant l'adhesió del país, que, al final de la negociació, haurà de consultar la seva població en referèndum. Croàcia va ser acceptada com a país candidat de la UE l'any 2004, però les negociacions no es van iniciar realment fins un any després, quan Gotovina va ser detingut a les Illes Canàries i la fiscal en cap del TPI, Carla del Ponte, va emetre un informe positiu en favor de Zagreb.

Hongria, com a presidenta de torn de la Unió Europea, té com a prioritat tancar tots els capítols de negociacions amb Croàcia abans del 30 de juny -coincidint amb el final del semestre hongarès-. Aleshores començaria el procés de ratificacions per part de tots els estats membres i el país balcànic es convertiria l'any que ve en el soci número 28 de la UE. "És un objectiu ambiciós però realitzable", va assegurar aquesta setmana el ministre hongarès d'Exteriors, János Martonyi. L'entrada de Croàcia enviarà "un missatge positiu als Balcans".

stats