ESCÀNDOL SEXUAL
Crònica 24/08/2011

DSK, absolt, prepara el retorn a França

França espera amb impaciència el retorn de DSK després que el jutge nord-americà Michael Obus arxivés ahir el seu cas d'agressió sexual. Però el futur polític de l'exdirector gerent de l'FMI és incert.

Jordi Font Comas
3 min
L'exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) Dominique Strauss-Kahn, absolt dels càrrecs per agressió sexual, abandonava ahir el Tribunal Suprem de Manhattan, a Nova York, acompanyat de la seva dona, Anne Sinclair, i el seu equip d'advocats.

ParísAbsolt dels càrrecs d'agressió sexual a Nova York, la tornada de Dominique Strauss-Kahn a París pot ser qüestió de dies. Després de la vista al jutjats de Nova York, el polític socialista i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) va afirmar ahir que, després de superar un "malson", estava "impacient" per tornar a casa i va assegurar que així ho faria un cop recuperés el passaport i acabés algunes gestions pendents a Washington. Des de la porta del seu domicili a Nova York, Strauss-Kahn va agrair tot el suport rebut durant tres mesos d'un procés "terrible i injust", va dir.

L'absolució es va viure amb una gran expectació a França, amb reaccions de satisfacció tant entre la família socialista com entre els adversaris de la UMP, el partit conservador del president Nicolas Sarkozy. La pregunta que es repeteix ara a totes les tertúlies dels mitjans francesos és quin serà el rol polític que adoptarà Strauss-Kahn quan queden pocs mesos per a les eleccions presidencials, previstes per a la primavera del 2012.

L'exdirector gerent de l'FMI va ser detingut el 14 de maig a Nova York quan estava a punt d'agafar un avió cap a França. Llavors les enquestes el posicionaven com el millor candidat socialista per batre Nicolas Sarkozy a les presidencials. Tres mesos després, l'escenari ha canviat radicalment. El termini per presentar candidatures per a les primàries socialistes, previstes per al 9 d'octubre, va expirar a mitjans de juliol. Així, Strauss-Kahn ja ha perdut el tren cap a l'Elisi i també les regnes de l'FMI, ara en mans de Christine Lagarde, fins fa poc la ministra més valorada del govern de Nicolas Sarkozy.

En plena campanya de primàries, el Partit Socialista (PS) francès va aplaudir ahir l'absolució de Strauss-Kahn. Martine Aubry, primera secretària dels socialistes i una de les candidates amb més opcions a les eleccions internes, expressava ahir el seu "alleujament" pel fet que s'hagi acabat el "malson" que ha patit Strauss-Kahn.

Altres líders socialistes destacats, com l'alcalde de París, Bertrand Delanoë, posaven l'accent en la gran bombolla mediàtica que s'ha creat sobre acusacions, al seu parer, poc fonamentades: "Tota aquesta agitació dels últims mesos, que s'ha fonamentat en rumors i sense cap respecte a les persones, ens invita a un seriós examen de la consciència col·lectiva", afirmava l'alcalde ahir.

Tot i que ja no pot ser candidat, el PS no vol malmetre l'experiència i la popularitat -que s'espera que vagi en augment- de Strauss-Kahn per a la campanya presidencial, un cop la seva figura ha estat rehabilitada per la justícia nord-americana. François Hollande, candidat socialista que disputarà les primàries amb Martine Aubry, va dir ahir que Strauss-Kahn disposa "d'experiència i competències útils per al país", però que "ha de ser ell qui decideixi què vol fer" amb el seu futur.

Més denúncies d'agressions

Amb tot, no tots els companys de partit es van alegrar de l'absolució de Strauss-Kahn. La diputada Anne Mansouret es va declarar "profundament indignada" en conèixer la notícia. És la mare de Tristane Banon, una escriptora de 32 anys que, fa un parell de mesos, va presentar una denúncia contra Strauss-Kahn per un intent de violació que, segons ella, es va produir el febrer del 2003. La mateixa mare que s'indignava ahir va ser la que, fa vuit anys, va convèncer la seva filla perquè no presentés denúncia contra Strauss-Kahn, llavors amic de la família.

Aquest cas, relacionat altra vegada amb agressions de caire sexual, pot condicionar les futures decisions de Strauss-Kahn sobre la seva carrera política. La policia judicial està recollint testimonis per veure si hi ha prou elements per processar-lo. Si la causa prospera es podria repetir la mateixa pel·lícula que a Nova York i que sobre ell tornés a pesar la incòmoda ombra del dubte que la justícia nord-americana ha volgut esvair. El pròxim capítol de l'afer DSK, en els pròxims dies.

stats