Crònica 29/12/2011

Dades sense palaus, personal, seguretat ni viatges

Ara
2 min
Un dels cotxes que fa servir la Casa del Rei durant una visita a Barcelona.

BARCELONALes dades que va oferir ahir la Casa del Rei són parcials i una petita part del que la monarquia costa a les butxaques dels espanyols. Als 8,4 milions desglossats de manera genèrica cal afegir-hi moltes més despeses que van a càrrec dels ministeris i que, segons diverses fonts, podrien costar com a mínim 50 milions més a l'any. No s'hi inclouen, per exemple, els salaris de la immensa majoria del personal de la Zarzuela, ni els viatjes oficials ni les recepcions. Tampoc el que costa la conservació (jardins i reformes) i el manteniment (la llum o l'aigua, per exemple) dels palaus que usa la família, que pertanyen a Patrimoni Nacional. Els 8,4 milions tampoc inclouen la seguretat, els cotxes, els xofers ni la Guardia Reial.

Els viatges oficials els paga el ministeri d'Exteriors i les ambaixades de torn són les que s'encarreguen de les atencions a la família reial. El 2011 es van preveure 15 viatges amb una despesa de 415.000 euros.

A la Casa del Rei hi ha destinats 135 funcionaris, personal de seguretat i xofers a banda. Amb els 8,4 milions es paga el funcionament de la casa, protocol, representació, vestit, perruqueria, els sous de la família i 18 col·laboradors directes. La resta, que la Zarzuela pot seleccionar, cobren de Presidència a través del programa Suport a la gestió administrativa del cap de l'Estat . Per a aquest anys hi havia pressupostats 6,2 milions per pagar-los.

També Presidència, i sota l'epígraf "Serveis a la Corona i actes d'estat", reserva 10,1 milions per a les recepcions oficials i sopars de gala, a més de visites d'estat.

34 milions els paga Patrimoni

La partida que, dins del mateix ministeri, té Patrimoni Nacional per al manteniment de les vivendes del rei (en queda al marge el palau de Marivent a Mallorca, que manté el govern autonòmic) és de més de 34 milions d'euros. Això inclou tota mena de despeses. Els jardins i alguns subministraments s'hi compten, però també inclou partides com la compra d'una cinta de córrer de luxe per a Joan Carles I el 2008, que va costar 14.065 euros. És una incògnita saber què costa la seguretat, a càrrec del ministeri de l'Interior; la Guàrdia Reial, que assumeix el de Defensa, i els cotxes oficials que fan servir el rei i la seva família, que paga el ministeri d'Economia a través del Parc Mòbil de l'Estat.

stats