EMPRESES
Crònica 21/10/2011

Damm i Cobega, a punt de ser els nous amos de Cacaolat

La cervesera Damm i Cobega, distribuïdora de Coca Cola a Espanya, tenen gairebé convençuts els administradors de Cacaolat. La seva oferta per comprar l'empresa per 75 milions és la més elevada.

Elena Freixa
3 min
El centre logístic continua a parets del vallès La fàbrica de Barcelona, al Poblenou, haurà de traslladar-se fora del nucli de la ciutat. Totes les ofertes preveuen aquesta inversió i si s'imposa Damm, la ubicació final serà l'antiga planta que la cervesera té a Santa Coloma de Gramenet.

Barcelona.La suma de diners que estan disposades a pagar aquestes empreses per quedar-se el fabricant de batuts deixa la venda gairebé decidida, segons van confirmar a l'ARA fonts pròximes al procés. La quantitat oferta per Damm i Cobega supera amb escreix els 57 milions de Capsa (Central Lechera Asturiana) i els 37 milions que ha posat damunt la taula Vichy Catalán per quedar-se amb la unitat productiva de Cacaolat. En els tres casos, els plans inversors i de futur s'assemblaven prou: una proposta per traslladar la fàbrica del Poblenou i garanties de feina per al 100% de la plantilla. La principal diferència és, doncs, el coixí econòmic que acompanya aquests plans i que ha de servir per eixugar el deute de Cacaolat i pagar a tots els creditors.

La proposta de 75 milions d'euros és la que més ha convençut els administradors concursals, que d'aquí tres dies lliuraran al jutge un informe on comunicaran la seva preferència perquè es tanqui la compra. El magistrat tindrà, finalment, l'última paraula per adjudicar Cacaolat als seus nous amos. Segons les mateixes fonts, l'import de Damm i Cobega és prou elevat per cobrir el deute de 35 milions d'euros de Cacaolat i pagar totes les nòmines i indemnitzacions de la plantilla de Clesa, que és la societat propietària de Cacaolat i que també va entrar en concurs de creditors fa uns mesos amb un forat financer de més de 1.000 milions. A més a més, encara sobraran diners per pagar als creditors de Clesa, que han iniciat des del jutjat de Madrid diverses maniobres per aconseguir que la venda de Cacaolat no es tanqui a Barcelona, sinó allà. Amb els diners que els poden arribar si finalment guanya l'oferta més alta, a Barcelona s'espera que Clesa desisteixi del recurs que està en curs al Suprem. Si no ho fa, podria fer que els diners de la venda de Cacaolat quedessin dipositats al jutjat fins que l'Alt Tribunal en decideixi el destí.

Fàbrica a Santa Coloma

Damm i Cobega tindran un 49% del capital de Cacaolat cadascuna si finalment són escollides, mentre que el grup Victory es quedarà el 2% restant. La nova planta de fabricació s'ubicarà a les antigues instal·lacions de l'empresa cervesera a Santa Coloma de Gramenet, on es traslladarà a tota la plantilla que ara treballa al Poblenou de Barcelona. Podrà estar en funcionament el 2013 i serà l'entrada al sector làctic de les dues companyies.

Vichy Catalán també va anunciar fa uns dies que tenia un preacord per comprar l'antiga fàbrica d'Orangina Schweppes a Barberà del Vallès i poder-la tenir preparada per produir el batut d'aquí un any. La seva oferta econòmica, però, ha acabat sent la més baixa de les tres.

Pel que fa als plans per a la fàbrica de Saragossa, que està aturada i té tota la plantilla afectada per un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) temporal, també hi ha el compromís de mantenir l'activitat productiva, sigui quin sigui el final del procés de venda de Cacaolat.

Els sindicats van manifestar ahir la seva satisfacció després de conèixer els detalls de les tres ofertes finalistes i van veure especialment amb bons ulls la que serà la possible guanyadora. "El pes industrial tant de Damm com de Cobega és una garantia per bastir el projecte industrial que han presentat i els convenis que tenen vigents en les seves fàbriques també agraden", va assegurar fonts del comitè d'empresa.

La recta final del procés de venda del mític fabricant de batuts català allunya els dubtes sobre el seu futur. L'ensorrament del conglomerat Nueva Rumasa (propietari de Clesa) va arrossegar l'empresa a la suspensió de pagaments. La manca de liquiditat per garantir el funcionament de la fàbrica a Barcelona fins i tot va obligar els compradors interessats a dipositar, per ordre del jutge, una fiança que evités interrompre la producció. L'aturada de Saragossa, però, va provocar la desaparició de brics petits que es venien als supermercats i que, un cop es resolgui la venda, l'empresa confia a tornar a produir ben aviat. En canvi, les ampolles de litre que Clesa feia a Madrid s'externalitzaran de manera transitòria.

stats