Crònica 13/04/2011

En David haurà d'esperar almenys 6 mesos per operar-se

Marta Bausells
3 min
Després de patir 21 operacions en diverses parts del cos per la paràlisi cerebral i de moltes complicacions, en David necessita urgentment que li operin els malucs. Li tocava aviat, però li han ajornat sine die .

El cas d'en David no entra dins de les "urgències" ni les "malalties greus" que, segons el conseller Boi Ruiz, quedaran garantides malgrat les retallades. No obstant, l'ajornament sine die de la seva operació pot provocar que la seva subluxació del maluc es converteixi en luxació, un problema més que greu per a aquest infant amb paràlisi cerebral.

David Montesinos, un nen sabadellenc de 9 anys, ja ha passat per 21 operacions quirúrgiques diferents. La seva paràlisi li ha subluxat els dos malucs al 50% i, després de mesos en què no es podia operar perquè es va desestabilitzar per hidrocefàlia -van operar-lo cinc vegades entre el maig i el juliol de l'any passat-, per fi estava preparat per rebre una intervenció complexa però que li milloraria molt el pronòstic.

Corria pressa. Els seus pares, Mònica Modrego i José Manuel Montesinos, van preguntar al metge que els duia el cas a l'Hospital Vall d'Hebron quina urgència hi havia, i els va dir que calia fer-ho al més aviat possible. "Si no, el pronòstic podria empitjorar: se li acabarien trencant els malucs", explica Modrego a l'ARA. La promesa de Ruiz que "no es perdrà cap dret" és prou ambigua, però resulta greument contradictòria amb la realitat si es fa una ullada al que està passant als hospitals. Les llistes d'espera a la sanitat pública no són una novetat, però comencen a transcendir experiències de cancel·lacions o ajornaments sobtats. El d'en David va sortir a la llum amb una trucada de Modrego a RAC 1 per explicar el seu cas.

Modrego comenta que, com que es tracta d'una operació complicada que requereix moltes hores (s'operen músculs, tendons i fèmurs), calia esperar un quiròfan lliure. Ja havien fet les proves preoperatòries, signat la documentació de l'anestesista i rebut informació. Els havia de tocar aviat però quan, fa dues setmanes, Modrego va trucar a l'hospital, va rebre molt males notícies.

"Tornin a trucar a l'octubre"

"El doctor ens va dir que els havien avisat que tancaven els quiròfans, i que només es podrien operar els tumors o les emergències imminents, com els traumatismes greus fruit d'accidents", explica. El metge els va dir que haurien d'esperar sis mesos com a mínim: "Ens van recomanar que tornéssim a trucar a l'octubre per veure com estava la situació". Ara es troben que només si al David se li trenquen els malucs podrà operar-se.

Modrego ha enviat una carta al conseller Boi Ruiz, i presentarà un informe a la Vall d'Hebron conjuntament amb el doctor que porta el cas, per explicar la gravetat de la situació. Ahir va parlar amb ell, apunta, i els va comentar que estan "desbordats, manats i limitats" per una ordre que els ha vingut de dalt.

Modrego està desesperada. "Com a mare tinc un nus a l'estómac", diu, i no s'explica com unes mesures econòmiques poden estar incidint tant en la qualitat de vida de pacients com el seu fill. "És un nen de 9 anys que ja té la vida prou complicada, i ens l'estan limitant més". En David va en cadira de rodes i de vegades, pel carrer, utilitza un caminador posterior que l'ajuda a caminar, però la seva mare explica que li costa "esforços sobrehumans".

"Ens hem plantejat anar a la privada, o fins i tot l'opció de viatjar als Estats Units", afirma, però no s'ho poden permetre. Tenen tres nens i el seu marit és a l'atur. L'únic que li queda fer és donar a conèixer la seva història i pressionar a través dels mitjans de comunicació.

Casos com el d'en David, encara que no siguin tan estremidors, han obert la polèmica en la comunitat mèdica sobre quin sentit té garantir l'assistència i els drets dels pacients només en les malalties greus i les urgències extremes. Ahir, un pacient que havia de ser operat d'una hèrnia discal era enviat a casa des de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona "per falta de quiròfans i de personal", quan havia passat el procés preoperatori i fins i tot l'havien rasurat. En declaracions recents a l'ARA amb motiu de les retallades, el doctor Antoni Caralps deia que no s'ha de deixar fora de la sanitat pública cap tractament perquè "per petita que sigui la patologia, les seves repercussions poden ser considerables".

stats