Crònica 25/04/2011

Dawud: l'enèsim cas d'un subsaharià que diu que és menor

J.s.
2 min
El passaport de Dawud diu que té 17 anys. El jove a la plaça de Catalunya de Barcelona.

Barcelona.Al passaport de Dawud hi posa que va néixer l'1 de juliol del 1993. Segons la documentació que guarda amb cautela, aquest jove ghanès de Kumasi encara té 17 anys. Va arribar aquest hivern a Catalunya, però no resideix en cap centre de menors de la Generalitat. Les proves mèdiques van concloure que era major d'edat i ara viu a Barcelona, amb altres joves subsaharians en situacions similars. Quan se certifica que són majors d'edat, aquests joves són derivats a altres recursos de la xarxa de serveis socials que, amb el suport d'entitats, treballen amb la població adulta. Amb l'ajuda de la Fundació Ficat, que l'any passat va examinar una seixantena de casos semblants, Dawud ha presentat una demanda per sol·licitar que la DGAIA revoqui la decisió de no tutelar-lo perquè és major d'edat.

Dawud assisteix a classes de català i castellà, amb la voluntat que això li obri les portes d'una feina en el futur. Té la voluntat de quedar-se, tot i que el trajecte fins a Barcelona i els primers mesos a la ciutat han estat més durs del que es pensava. A Ghana hi ha deixat la mare i dos germans. "M'agrada aquest país i espero que tot se solucioni perquè més endavant pugui treballar", explica. Ell, com altres joves subsaharians sense referents familiars, ha estat expulsat d'un centre de menors després de sotmetre's a les polèmiques proves de maduresa òssia. "Només recordo dos o tres casos de subsaharians en què les proves hagin dit que són menors", raona l'advocat Albert Parés.

El Síndic va expressar a finals de l'any passat que el protocol d'actuació del Govern per atendre els menors immigrants no acompanyats no s'ajustava a la legalitat perquè els joves eren posats a disposició de la Fiscalia i no tenien protecció "immediata" de la DGAIA quan es dubtava de la seva edat. Rafael Ribó recordava que la Generalitat havia d'atendre els joves almenys durant els cinc dies del període d'al·legacions que se'ls concedeix després de la resolució de la Fiscalia.

stats