Debat constitucional
Crònica 28/08/2011

Debat a internet

2 min
Debat a internet

Els Parlaments tanquen el cap de setmana, però el debat es manté obert a les xarxes socials. La reforma constitucional va ser ahir àmpliament debatuda a Twitter, un debat que va acabar amb accions concretes. La coordinadora de campanya socialista, Elena Valenciano, defensava l'acord dient que gràcies a Rubalcaba el PP no havia aconseguit petrificar el dèficit zero, mentre que el compte del candidat socialista responia els crítics amb comentaris poc concrets. Ambdós evitaven, això sí, respondre a les preguntes sobre el referèndum. El PP es mantenia en silenci.

Més enllà de si la reforma és necessària o no, el debat a la xarxa girava al voltant de si cal fer un referèndum, i majoritàriament les opinions eren que sí. Però no totes. El que va ser ministre de Felipe González i exsecretari general de l'OTAN, Javier Solana, deia que Espanya ja va acceptar el que dictés Europa amb l'entrada a l'euro i que, per tant, el referèndum no li semblava "necessari". Un dels diputats socialistes més crítics, José Antonio Pérez Tapias, del corrent crític Esquerra Socialista, esperava poder convèncer Rubalcaba durant la reunió de dilluns. Un company de files, Manolo Pezzi, considerava que ara és el moment perquè els socialistes donin la cara, no s'amaguin i sumin.

Des dels altres partits, IU i CiU feien campanya pel referèndum. El diputat convergent Carles Campuzano deia que el seu partit "exigeix" el referèndum i considerava que la reforma suposa una amenaça per a l'autogovern de Catalunya. El coordinador federal d'IU, Cayo Lara, criticava que "hi ha passos que quan es fan costa molt de fer-se enrere". Diversos professors i catedràtics universitaris també mostraven el seu posicionament, però el que va passar a l'acció va ser el catedràtic de ciències polítiques i socials de la UPF, Vicenç Navarro, que ahir al vespre estava a punt d'aconseguir 80.000 de les 100.000 signatures que busca per enviar una carta al president espanyol per reclamar el referèndum. Centenars de simpatitzants amb el 15-M difonien aquesta iniciativa.

Però l'acció més comentada era la manifestació que s'ha convocat per avui a les sis de la tarda a la plaça d'Atocha de Madrid i a les set del vespre a plaça de Catalunya de Barcelona sota el lema "No a aquesta reforma de la Constitució. Ni un pas enrere!". Convocada pel moviment del 15-M, tenint en compte els comentaris a les xarxes socials, la convocatòria podria tenir més suports que els sindicals, però caldrà veure si tothom fa el pas de traslladar al carrer el que diu a Twitter.

stats