CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 23/09/2011

Decepció a Palestina pel veto al seu estat a l'ONU

El president palestí, Mahmud Abbas, presentarà avui la petició formal perquè el seu país sigui admès com a membre 194 de les Nacions Unides tot i la negativa dels Estats Units.

Marc Vidal
2 min
Tres palestins cremaven ahir imatges d'Obama davant la tomba de Iàsser Arafat.

BARCELONA.El president dels EUA, Barack Obama, va ser dimecres, davant l'Assemblea General de l'ONU, tan clar com decebedor per a les aspiracions palestines de demanar el reconeixement del seu estat com a membre de ple dret de l'ONU. Si la pau no té dreceres, com va dir Obama, encara no ha arribat el moment de tirar endavant la iniciativa de reconeixement de Palestina que impulsa el president, Mahmud Abbas. Però lluny d'aturar les seves aspiracions, Abbas no ha canviat de parer i avui presentarà la petició formal d'ingrés a l'ONU al secretari general de l'organització, Ban Ki-moon, per esdevenir-ne membre de ple dret.

La petició la farà després de la seva intervenció al plenari de l'Assemblea General de l'ONU, que anirà seguida, poc després, de la del president israelià, Benjamin Netanyahu. Ban Ki-moon remetrà la petició palestina al Consell de Seguretat, on quedarà sobre la taula per temps indefinit, almenys fins que no hi hagi avenços en les negociacions entre Israel i Palestina.

Cameron no, Erdogan sí

Les gestions per mirar de fer avançar el procés de pau i forçar les parts a tornar a negociar van continuar ahir als passadissos de la seu de les Nacions Unides a Nova York on es fa l'Assemblea General, però sense cap resultat concret. "Els palestins tenen dret a un estat propi però la pau només vindrà quan ells i els israelians s'asseguin a negociar els uns amb els altres", va dir a la tribuna el primer ministre britànic, David Cameron, que va recollir així el posicionament dels EUA i la UE.

A l'altra banda, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va aprofitar la seva intervenció davant l'ONU per reclamar el reconeixement de l'Estat palestí "sense condicions" i que es faci "pressió sobre Israel per fer la pau". "La comunitat internacional demostrarà així que Israel no està per sobre de les lleis", va concloure Erdogan.

Israel va augmentar ahir la seva alerta de seguretat al nivell més alt quan no hi ha guerra en previsió que el discurs d'Abbas a l'ONU pugui desmbocar en manifestacions violentes. Ahir uns centenars de palestins es van manifestar a Ramal·lah en protesta per la negativa d'Obama a reconèixer el seu estat. Per avui hi ha previstes més mobilitzacions en països com ara Egipte.

stats