EGIPTE LA FRUSTRACIÓ DEL POBLE
Crònica 11/02/2011

Decepció a la plaça Tahrir, més protestes per avui

De l'eufòria a la decepció absoluta. La plaça de l'Alliberament va esclatar ahir amb crits de ràbia i indignació davant el discurs de la confusió d'un Mubàrak atrinxerat en un racó del poder.

Carme Colomina
4 min
TV, Lenrocament

Sabates a l'aire, polzes avall, crits de "fora, fora" van acompanyar el llarg discurs televisat, que uns centenars de milers d'egipcis van seguir en el gran llençol que fa de pantalla a la plaça Tahrir. La festa que durant la tarda havia anat creixent en eufòria, en nombre i en cants pels rumors que anunciaven una imminent sortida de Mubàrak, va acabar novament en decepció i tristesa. El president no se'n va. I les seves paraules van provocar la incredulitat i la ira de milers d'egipcis que només unes hores abans cantaven a la plaça de l'Alliberament "el poble ha fet caure el règim". La gent es va aplegar durant tota la tarda per entrar a Tahrir amb l'objectiu de no perdre's un dia històric a la plaça que s'ha convertit en el símbol d'una revolta que ja sacseja tot Egipte.

El grau d'indignació de la plaça de l'Alliberament no ha deixat d'augmentar entre uns manifestants que no es conformen amb menys que la seva sortida immediata del poder. Mubàrak ha jugat la carta del desafiament també contra bona part del seu poble. Milers d'egipcis van abandonar la plaça abatuts, passant per entre els tancs i els soldats que continuen encerclant el perímetre de la protesta. A l'hora de tancament d'aquesta edició, alguns dels manifestants es dirigien cap el palau presidencial i a la seu de la televisió oficial, Nile TV, molt pròxima a Tahrir i vigilada per tancs i soldats des de l'inici de la revolta.

Una gran majoria tornarà a passar la nit al ras sense deixar de cridar, escalfant les hores prèvies d'un nou divendres de pregària. "Això no és el que esperàvem però tan se val -deia Ahmed-, demà tornarem a sortir als carrers a milers per demanar-li que marxi". Un altre jove afegia: "És com un general vençut al camp de batalla, que no es rendirà fins que no hagi fet el màxim de morts".

L'exèrcit ha de triar

A mesura que passaven les hores, els crits pujaven de to animant la gent a dirigir-se al palau presidencial fins que hi hagi "màrtirs a milions". Els cants van apel·lar directament a l'exèrcit, que s'ho mirava des dels tancs que escorten les entrades a la plaça. "Exèrcit d'Egipte, la tria és ara: o el règim o el poble". Una tria cada cop més difícil per a una institució clau en aquesta revolta. Desplegada a centenars per garantir la seguretat de la protesta però ocupant, alhora, els màxims càrrecs del règim. A Tahrir els van recordar ahir que s'acostava l'hora de prendre partit i els soldats de la plaça es van començar a mostrar més nerviosos que en els últims dies.

El premi Nobel de la pau, Mohamed ElBaradei, els va reclamar un posicionament clar. "Egipte és a punt d'explotar -deia a mitjanit-, l'exèrcit ha de salvar el país". Mustafa Naggar, un jove activista de Tahrir, va acusar Mubàrak de portar el seu país "cap al caos". No era l'únic, més d'un expressava el seu temor pel futur immediat d'Egipte. L'enrocament del president s'ha entès com un desafiament als centenars de milers de persones que, per tercera setmana consecutiva, li demanen pacíficament que abandoni el poder. Les crides a escalar les protestes de la plaça Tahrir obren també nous interrogants per a l'exèrcit, com reconeixia ahir Rosemary Hollis de la Universitat de Londres. També des del Centre d'Estudis Internacionals i Estratègics, Anthony Cordesman apuntava que "ni tan sols els militars a la cúpula del règim de Mubàrak deuen saber en aquest moment quin és el pròxim pas" en aquest procés.

A la plaça ja no només onegen banderes i pancartes contra Mubàrak, des de fa uns dies també han aparegut les fotos dels "màrtirs", d'alguns dels 300 morts que, segons Nacions Unides i Human Rights Watch, hi ha hagut des del 25 de gener passat. Hosni Mubàrak es va dirigir ahir directament als milers de joves que ara fa 17 dies van convocar a través de les xarxes socials una manifestació que ha acabat en una revolta unitària contra el règim. "Joves d'Egipte, herois d'Egipte, torneu a casa", els va dir un vell Mubàrak recordant-los que tenen una responsabilitat de "garantir la seguretat i l'estabilitat" del seu país. Després del discurs televisat, la cadena oficial va mostrar imatges de la plaça Tahrir però sense so ambient perquè no hi hagués constància de la reacció irada de les 200.000 persones que s'aplegaven a l'epicentre de la protesta.

Crida a la revolta 2.0

Minuts després del discurs, ja van començar a circular pel Twitter missatges de joves egipcis anunciant que "la sang correrà" si Mubàrak s'entesta a continuar. Un altre li va contestar: "És l'últim truc de Mubàrak, incitar el seu poble a la violència. Neguem-li l'èxit del seu pla, sisplau".

Ja durant la tarda, el Twitter havia també fet córrer l'eufòria. Una piulada que deia "descarregant dictador... 99% completat", que enviava un jove egipci, Adel Shehadeh, es va escampar arreu. Mubàrak no és fàcil de desinstal·lar. Fins i tot transferint els seus poders, es vol mantenir al capdavant del règim fins a les eleccions. El règim perd credibilitat dia a a dia i, amb ell, els anuncis de reforma als que s'aferra Mubàrak i que els manifestants consideren ja del tot insuficients. Els poc més de 15 minuts de discurs del president van inflamar ahir els ànims d'una plaça i d'un poble que ja no confia en més promeses i que avui tornarà a sortir al carrer.

stats