ACCIDENT MARÍTIM A ITÀLIA
Crònica 22/01/2012

Del 'Titanic' al 'Costa Concordia'

El Costa Concordiaés el Titanic del segle XXI? Els especialistes consideren que tenen poca cosa en comú. Fins i tot defensen que el Titanic hauria resistit més bé un accident com el de l'illa de Giglio.

Carles Arbolí
2 min
Del 'Titanic' al 'Costa Concordia'

BARCELONATots els supervivents del Costa Concordia coincideixen en una cosa: a bord del vaixell hi van viure escenes com les del Titanic , que la majoria mantenen a la memòria gràcies a la pel·lícula que va dirigir James Cameron el 1997. Les imatges del vaixell semienfonsat davant l'illa de Giglio també recordava el transatlàntic que l'abril del 1912 va naufragar després de xocar contra un iceberg durant el viatge inaugural. Però més enllà d'aquests paral·lelismes, què tenen a veure l'accident del Costa Concordia i el del Titanic ? Segons els especialistes, res.

Danys diferents

L'impacte del Titanic va provocar la ruptura de les planxes del buc del vaixell, que es va obrir per sota com una llauna de sardines. En el cas del Costa Concordia , l'estructura del vaixell ha resistit més i la roca va provocar una obertura de 70 metres de longitud. El president de la Fundació Titanic, Jesús Ferreiro, explica que malgrat que els danys van ser molt superiors en el cas del vaixell centenari va trigar tres hores a enfonsar-se. Segons ell, "si això mateix li hagués passat al Costa Concordia no hauria aguantat més de mitja hora".

L'electricitat

Després de l'accident, la nau de Costa Cruceros va patir una interrupció del subministrament elèctric que es va allargar durant més de vint minuts. Això va provocar que no poguessin posar en marxa les bombes especials per expulsar l'aigua. Ara fa cent anys el Titanic es va enfonsar amb els llums encesos i les bombes funcionant gràcies als fogoners de la sala de calderes, que van estar treballant fins a l'últim moment.

Sistemes de navegació

És l'aspecte en què hi ha més diferències. Els dos transatlàntics tenien una eslora similar -254 metres el Titanic i 290 metres el Costa Concordia -, però en canvi els aparells de navegació no tenien res a veure. El Titanic no tenia radars ni sondes i l'observació es feia a través de guaites i la navegació seguint els mapes nàutics. El Costa Concordia , en canvi, estava equipat amb els últims avenços tecnològics.

La tripulació

La majoria dels tripulants del Titanic eren mariners professionals. Ferreiro destaca, però, especialment, el comportament del capità. Edward John Smith va dirigir en tot moment l'evacuació i "quan ja no hi havia res a fer i el vaixell s'enfonsava es va tancar a l'anomenada «cambra de la derrota» i va naufragar amb la nau", explica el president de la Fundació Titanic. Una actitud ben diferent que la del capità Francesco Schettino, que, segons Ferreiro, es va comportar d'una manera "vergonyosa". El president de la Fundació considera molt "injust" que es relacioni directament l'accident del Costa Concordia amb el del Titanic . Dos naufragis diferents, també en el nombre de víctimes: més de 1.500 morts al Titanic i 12 -amb vint desapareguts- al Costa Concordia .

stats