Crònica 27/06/2011

Del programa al pla de govern, la primera rebaixa

O.m. / R.t.
2 min
Artur Mas va presentar el 3 de maig el seu pla de govern, en què ja feia alguna disminució rellevant respecte del programa electoral de CiU.

En els governs de coalició és cada cop més habitual -i a molts països d'Europa, una tradició- publicar els acords presos entre els socis per fer compatibles els seus programes. No ho és tant en els casos d'executius monocolor, quan l'electorat ha votat aquell partit per aplicar unes promeses electorals. Malgrat tot, Mas va presentar el 3 de maig el seu pla de govern 2011-2014, que ja inclou renúncies significatives -també en ambició nacional- respecte al programa de CiU.

Bilateralitat

En campanya, Mas proposava "avançar cap a una relació veritablement bilateral entre Catalunya i Espanya" a través d'una comissió mixta potenciada. El pla de govern ja no ho preveu, com tampoc que la Generalitat sigui l'administració ordinària de l'Estat a Catalunya.

Països Catalans

El programa de CiU no feia cap referència directa als Països Catalans, però sí als projectes que en certa manera els engloben. Però un cop constituït, el Govern ja no vol liderar l'euroregió mediterrània ni consolidar a través de l'Institut Ramon Llull la projecció exterior de la cultura catalana. Fins i tot també oblida la defensa i protecció de la unitat de la llengua catalana.

Política exterior

En campanya, la federació projectava una política exterior ambiciosa que ara, a l'executiu, ja no contempla. No es planteja la creació d'un departament propi, l'impuls d'una llei sobre relacions exteriors, la presència directa a l'OMS i l'OIT -sí que manté la UNESCO-, la creació d'una Comissió Assessora de Projecció i Relacions Internacionals ni el suport a les comunitats a l'exterior -a qui s'han retallat ajudes-. De fet, ja ha pactat amb el PP reduir el pes polític de les ambaixades catalanes.

Vegueries

La substitució de les diputacions per una divisió territorial pròpia és una clàssica reivindicació del catalanisme que CiU incorporava al programa. Pretenia implantar un model propi que tingués les vegueries, les comarques i els municipis com a referents. El pla de govern, però, es compromet només a "treballar per eliminar la divisió provincial actual" i CiU ja ha votat al Parlament ajornar la implantació de vegueries.

Etiquetatge

Malgrat que la llei de codi de consum està recorreguda al TC, CiU prometia vetllar pel compliment dels drets continguts en la normativa, entre els quals -i explícitament- hi ha els de política lingüística. Garanteix, per tant, que tota informació necessària per al consum, ús i maneig dels productes estiguin, com a mínim, etiquetats en català. El pla de govern ignora aquesta qüestió.

Sentiment nacional

Un dels punts del programa de CiU garantia treballar per un reforçament del "sentiment de nació" i, un altre, actuacions per mostrar la "realitat de país" als turistes. Això tampoc s'ha inclòs al pla de govern.

stats