Crònica 05/05/2011

Denúncies a les mateixes explotacions agrícoles

Denúncies a domicili. És la iniciativa pionera que ha posat en marxa Interior per evitar que les víctimes dels lladres rurals s'hagin de desplaçar a presentar les denúncies a les comissaries.

Marta Català
2 min
Cordó policial en una granja de Riudellots de la Selva, que ha estat objecte de múltiples robatoris.

Barcelona.L'obsessió dels Mossos per poder ser més efectius a l'hora d'enxampar els autors dels robatoris en explotacions agrícoles i ramaderes és que les víctimes denuncïin els fets. Però la distància amb les comissaries -ubicades normalment a les capitals de comarca- i els temps d'espera juguen en contra de la policia, ja que molts pagesos descarten denunciar els furts, sobretot si són de poca quantia, per la pèrdua de temps que els representa.

El Programa Operatiu Específic del Món Rural (POE), que els departaments d'Interior i Agricultura de la Generalitat han posat en marxa tot just fa un mes, vol acabar amb aquesta pràctica. I ho fa a través d'una iniciativa pionera que consisteix a desplaçar els Mossos fins a les explotacions agrícoles i ramaderes que han patit algun robatori perquè el seu propietari ho pugui denunciar. D'aquesta manera, la policia pot perfeccionar el mapa delinqüencial en el món rural i tenir més informació sobre la tipologia dels delictes i la zona més castigada.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va explicar ahir que, a banda de facilitar la presentació de denúncies, en les primeres setmanes de funcionament el nou POE ja està donant resultats: "S'estan practicant més detencions perquè hi ha més recursos". Puig no vol fer balanç fins que hagin passat tres mesos que permetin una valoració més precisa, però destaca que, per primera vegada, s'està treballant de manera coordinada amb el cos d'agents rurals del departament d'Agricultura.

Per la seva banda, el responsable del pla a la demarcació de Lleida, Jordi Cornudella, assegura que la coordinació "entre policies locals, mossos, agents rurals, sindicats agrícoles i els mateixos propietaris està millorant la situació". En aquest sentit, es fan reunions mensuals per analitzar la situació al territori: "S'estudien mesures de seguretat per prevenir els robatoris, que sovint també ocasionen danys materials, i, per tant, afecten la capacitat productiva de l'explotació". Un altre objectiu del programa és dotar el sector agrícola de més percepció de seguretat i, al mateix temps, dissuadir les bandes especialitzades en aquest tipus de robatoris.

stats