Crònica 09/04/2011

Desconcert a l'escola per l'adéu a la sisena hora

La consellera d'Ensenyament explicarà dilluns als sindicats els seus plans per a l'escola pública. La sospita que entre ells està eliminar la sisena hora crea desconcert i divisió d'opinions entre els mestres.

Joan Serra / Sònia Sánchez
3 min
La sisena hora es va començar a aplicar el curs 2007-08 i ara tindria els dies comptats, segons els plans del departament d'Ensenyament.

Barcelona.La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, es reunirà dilluns vinent amb els sindicats de mestres per explicar-los les mesures que pensa portar a terme per compaginar la millora del sistema educatiu amb la retallada pressupostària. Tot i que vol parlar amb els agents socials abans d'anunciar públicament cap decisió, Rigau no ha amagat mai que estava estudiant seriosament suprimir la sisena hora, proposta que es configura com una de les que més debat generaran a la reunió de dilluns.

Mestres, sindicats, pares i experts del món educatiu consultats per l'ARA coincideixen en el fet que la supressió de la sisena hora a primària es basa en criteris econòmics i contribueix a incrementar el desconcert dels centres, resignats als canvis constants de l'administració. Sintetitza aquesta reflexió Jaume Cela, mestre i escriptor. "Ni amb la nova llei d'educació (LEC) trobem l'estabilitat", apunta Cela. Tot i que el nou marc legal no la fa obligatòria, la sisena hora va ser una de les mesures estrella del Pacte Nacional per l'Educació, gestat pel tripartit i aprovat sense CiU. Ara tot just se'n completava l'aplicació, que va començar el curs 2007-08. "El problema no són els canvis sinó l'acceleració amb què es fan, i a l'escola no tenim temps perquè res reïxi", diu.

L'augment d'hores lectives tenia com a objectiu un millor rendiment dels alumnes, però el món educatiu no té constància que s'hagi fet una anàlisi acurada dels resultats. Alguns agents educatius apunten, però, que la mesura no es va aplicar de manera correcta a tots els centres. El pedagog Gregorio Luri denuncia la "renúncia incomprensible" que molts mestres van fer quan van aplicar la sisena hora sense criteri pedagògic, només per omplir l'expedient, cosa que ha passat a molts centres. "Ha estat una oportunitat perduda", assegura, i demana a la consellera Rigau que "sigui selectiva en la supressió" i "no castigui aquells centres on realment s'està utilitzant la sisena de forma fèrtil pedagògicament, que n'hi ha".

Altres experts destaquen que l'entrada de nous mestres per cobrir l'increment d'hores lectives va desorientar els alumnes. "Els nens han perdut la referència del tutor perquè per la classe hi passen tres o quatre mestres", diu David Altimir, secretari de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, que sempre havia defensat que la qualitat de l'educació no passava per augmentar el temps a l'aula. Per Altimir, "la supressió s'explica per motius econòmics, tot i que es voldran donar causes pedagògiques". Tot i així, el departament d'Ensenyament insistia ahir mateix que, sigui quina sigui la concreció de la mesura, no afectarà el cos docent de funcionaris i interins, que es mantindrà intacte.

És precisament l'argument econòmic el que preocupa al sindicat Pacte Nacional per l'Educació, que es va oposar des del primer moment a la sisena hora i ara n'aplaudeix la supressió, tot i que amb matisos. "Els mestres que es destinaven a la sisena hora han de poder fer funcions de reforç i d'atenció a la diversitat, però no han de servir per cobrir el creixement d'alumnat, perquè això és el mateix que reduir plantilles", comenta Rosa Cañadell, portaveu del sindicat majoritari de l'escola pública, que insisteix que no tenia sentit que els alumnes de primària de Catalunya fessin més hores de classe que els de la resta de l'Estat. En canvi, la secretària general de CCOO, Montse Ros, assegura que si el que planteja la consellera és "que l'escola privada faci sis hores i la pública cinc, perpetuant les desigualtats" el seu sindicat s'hi oposarà. Tot i que és contundent a negar que l'augment d'hores lectives sigui positiu en sí mateix, assegura que "en alguns entorns molt desfavorits aquesta hora de més ha sigut molt beneficiosa". CCOO va donar suport a la mesura quan es va implantar. Tot i criticar que "les presses del primer any van portar a una mala aplicació" i que al final "ha estat una inversió gran pels resultats que ha tingut".

Les associacions de pares i mares tindran l'oportunitat d'escoltar la consellera Rigau avui a Lleida, en l'assemblea anual de la Fapac. "Coincidíem en el fet que la sisena hora era positiva", expressa la presidenta de la Federació, Imma Fuyà, que es pregunta si la desaparició de la sisena hora serà total. "Si és una mesura econòmica, suposo que els canvis també tindran incidència a l'escola concertada", diu.

stats