Desenllaç fatal
Crònica 20/10/2011

Mor la francesa segrestada per uns homes armats a casa seva a Kènia i retinguda a Somàlia

Mariona Ferrer i Fornells
2 min
Desenllaç fatal

El ministeri d'Exteriors francès va comunicar ahir la mort de Marie Dedieu, la ciutadana francesa de 66 anys retinguda a Somàlia des de l'1 d'octubre. París va explicar que no pot precisar la data ni les circumstàncies de la mort, però recorda que la segrestada estava malalta i que "probablement els captors no li van donar els medicaments que se'ls havien fet arribar". La dona vivia amb la seva parella, el kenià Olé Moiyo, a l'arxipèlag de Lamu (Kènia), a prop de la frontera amb Somàlia. El diari local Daily Nation informava ahir que Dedieu va ser segrestada per un grup de sis homes armats que van irrompre al seu bungalou al complex turístic de Ras Kitau, van ferir Moiyo i se la van endur en una llanxa.

La notícia del tràgic desenllaç de la turista francesa arriba quatre dies més tard que l'exèrcit kenià comencés una ofensiva al sud de Somàlia per combatre les milícies del grup armat Al-Shabaab -vinculat a Al-Qaida- que dificulten l'accés d'ajuda humanitària a una regió assolada per la fam i amenacen d'atacar Nairobi. Kènia ha respost així als últims segrestos d'occidentals al seu país entre els quals el de les cooperants de Metges Sense Fronteres, la catalana Montserrat Serra i la madrilenya Blanca Thiebaut, al camp de refugiats de Dadaab.

Un portaveu de l'exèrcit kenià, el general Iussuf Hussein Dumaal, va informar ahir a l'agència Reuters que segueixen endavant amb la "determinació d'eliminar Al-Shabaab des de Kismayo fins a tot Somàlia". És justament a Kismayo on les forces de seguretat kenianes creuen que hi ha retingudes per Al-Shabaab les cooperants de Metges Sense Fronteres. Les milícies islamistes s'han replegat a la zona i han pres hostatges per combatre els atacs kenians per terra i per l'aire. L'organització humanitària creu que l'ofensiva de Nairobi és contraproduent per recuperar Serra i Thiebaut.

stats