Crònica 28/04/2011

Desercions massives

2 min
Desercions massives

El règim sirià va estrènyer ahir encara més el cordó de seguretat per evitar més manifestacions al carrer. Els tancs passejaven per la ciutat de Daraa -al sud del país-, el detonant de la revolta, i les tropes patrullaven pel alguns suburbis de Damasc alhora que la pressió internacional augmentava i s'anunciaven les primeres desercions massives del partit de govern.Tot i això, els mitjans de comunicació sirians presentaven la informació d'una altra manera. "Els detinguts de Daraa confessen que han rebut armes i diners per matar i incitar a la violència", titula el diari sirià Watan en la seva primera plana d'ahir. Aquest dies la premsa i la televisió local va plena d'informacions d'aquest tipus que miren de justificar davant l'opinió pública local i internacional els excessos de les forces de seguretat sirianes en poblacions com Daraa, Duma i el districte de Bànias a la costa.

Una prova més d'aquests excessos és la dimissió que van presentar ahir 30 membres del partit únic Baas, pertanyents a la regió de Bànias. A aquesta trentena se n'han de sumar 203 més de la regió de Daraa. Els exmembres del partit denuncien en un comunicat a France Presse que dimiteixen per "les accions dels serveis de seguretat contra persones desarmades a Bànias i a les poblacions veïnes, sobretot a Baïda, que són contràries a tots els valors humans i als eslògans del partit Baas". En el seu comunicat confirmen el que han anat transmetent els defensors pro drets humans tots aquests dies i profereixen un esquema similar al de les revoltes a Tunísia i Egipte. Tot va començar amb una manifestació en un poble, després la bola va agafar més pes, el govern va dimitir, i poc després van començar les primeres desercions en el si de l'exèrcit, del govern i, en aquest cas, del partit.

Des de l'exterior també continuen arribant a Damasc condemnes i emissaris. Ahir Turquia, país veí amb qui Síria comparteix la ruta comercial cap als països del Golf, va enviar un emissari a la trobada del president Al-Assad, preocupat per la creixent inestabilitat i pel sobtat tancament dilluns passar de la frontera amb Jordània. A Europa, països com França, el Regne Unit, Itàlia i Alemanya van demanar explicacions als seus ambaixadors de Síria per il·lustrar la seva condemna de la repressió. En paral·lel, centenars d'estrangers, la majoria estudiants o turistes, continuen abandonant el país.

stats