"Després de les filtracions, hi haurà d'haver nous negociadors"

Entrega Va treballar deu anys, fins al 2010, per millorar la situació dels refugiats palestins Guardó Dilluns va rebre el Premi per la Pau de l'Associació per a l'ONU a Espanya

Vostè assegura que la revelació d'Al-Jazira de documents podria ser positiva, però no creu que els negociadors palestins en surten malparats?

Sí, ho crec. I crec que o van més amb compte en la manera de negociar o hi haurà d'haver nous negociadors. Des del principi l'ACNUR s'ha queixat que els refugiats no han estat consultats, no han format part del procés, els han marginat. Però, en canvi, el tema dels refugiats s'ha inclòs en la negociació. Ho hem denunciat i per això s'ha de publicar. I sempre s'ha dit que no hi havia cap soci per la pau, però els palestins han anat molt enllà per intentar ser socis i tot i així els han rebutjat. Espero que la gent obri la ment sobre el que està passant i no crec que res de tot això sigui ni tan sols sorprenent. Crec que la gent segurament ja ho sabia per coses que s'havien explicat. Però ara, evidentment, quan es posa en negre sobre blanc passa com amb els documents de Wikileaks: pots veure cada escrit i això projecta una imatge diferent.

Què en pensa d'incloure els refugiats en la negociació?

Aquesta qüestió és molt àmplia. No saps quants refugiats volen tornar i quants no, ho has d'esbrinar i després has de començar a negociar. Tots aquests temes, com també Jerusalem, l'aigua, les fronteres i la seguretat, s'haurien de discutir més obertament i d'una manera més equilibrada. Com a socis iguals.

Com valora el paper de la Unió Europea i els Estats Units?

Amb els documents que impliquen els EUA podem veure una vegada i una altra, pel llenguatge que es fa servir, que fan costat a la part israeliana i posen pressió als palestins. A Palestina, en general, als europeus els veuen més equilibrats i més del seu cantó, veuen que els donen una oportunitat. Això segurament continuarà així i demostrarà el que la gent sempre ha pensat: que tenen més opcions si els europeus s'hi impliquen més que els americans.

Creu que la situació dels refugiats ha empitjorat en els últims anys?

Les condicions, especialment a Gaza i fins i tot a Cisjordània, s'han continuat deteriorant. Les restriccions sobre Gaza s'han fet cada cop més estrictes. No hi ha cap tipus d'economia. I la gent ha de viure de l'economia submergida.

Més continguts de